În numele PSS Virgil Bercea, mulțumesc domnului Primar și tuturor acelor instituții care au făcut posibil ca să avem în mijlocul nostru statuia unui om valoros, care și-a dedicat întreaga viață slujirii neamului românesc. Vreau să vă atrag atenția asupra unui detaliu: dacă vă apropiați de statuie veți vedea că în mâna stângă a marelui om politic Iuliu Maniu este un Rozariu. Era un om credincios, cu o viață morală excepțională, un om care nu a făcut compromisuri, fiind conștient că la Dumnezeu este întregul nostru ajutor și tot la el, se află țelul, destinul nostru final. Trăirea sa creștină a încercat să o arate prin faptele sale. A avut întotdeauna o atenție deosebită și stimă chiar față de adversarii săi politici. Nu știu dacă în România este un politician declarat sfânt, dar cred că Iuliu Maniu ar putea fi astfel prin exemplul vieții sale. În încheiere, doresc să dau citire unei rugăciuni pe care el însuși a scris-o și pe care o recita în fiecare zi: «Doamne Dumnezeule, dă-mi sănătate, putere de muncă, rezistență morală și fizică. Curăță-mi, Doamne, gândurile, îndreaptă-mi judecățile, apără-mă de griji, necazuri și schingiuri, alungă de la mine relele, lenea, neștiința și uitarea, micimea de suflet și nesimțirea împietrită. Doamne, Dumnezeule, îndură-te spre noi, omenirea păcătoasă și iartă-mi, Doamne, păcatele. Ajută-mi, Doamne, să îți mulțumesc pentru tot ajutorul pe care mi l-ai dat. Nu mă lăsa, Doamne. Isuse Cristoase, ia-mă sub scutul tău. Spirit Sfânt, luminează-mi mintea, întărește-mi voința, arată-mi țintele nobile și mijloacele potrivite! Preasfântă Maria, roagă-te pentru noi! Arhangheli Mihail și Gavril, îngeri păzitori și spiritele bune, rugați-vă pentru mine și pentru ai mei!»”: a spus  pr. Mihai Vătămănelu, Vicar General al Eparhiei de Oradea, la ceremonia festivă de dezvelire și sfințire a statuii lui Iuliu Maniu, om politic și creștin exemplar, care a avut loc joi, 18 aprilie a.c., pe esplanada Catedralei „Sfântul Nicolae” din Oradea. La eveniment au luat parte numeroase oficialități locale și distinse personalități, printre care, PSS Sofronie Drincec, episcop ortodox al Oradiei, domnul Ilie Bolojan, primar al Municipiului Oradea, generalul de brigadă Nicolae Tonu, prefectul Ioan Mihaiu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, alături de elevii Liceului „Iuliu Maniu” din Oradea coordonați de doamna director Antonia Nica și un grup reprezentativ de locuitori ai Bădăcinului, locul natal al lui Iuliu Maniu, îmbrăcați în costume populare tradiționale, în prezența garnizoanei militare, a Fanfarei Militare a agenților de Frontieră Bihor și a altor reprezentanți ai instituțiilor Statului. Nu în ultimul rând, au fost prezenți locuitori ai orașului Oradea, cărora li se adresează această primă inițiativă din șirul de manifestări dedicate Centenarului orașului, în perioada 18-20 aprilie 2019, la 100 de ani de administrație românească în Oradea și județul Bihor.

Evenimentul de joi a cuprins: întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv, intonarea Imnului Național, dezvelirea monumentului și slujba de sfințire. Rânduiala a fost oficiată de pr. Vicar Mihai Vătămănelu, împreună cu un sobor de preoți, iar răspunsurile au fost date de teologii Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea.

Au urmat apoi alocuțiunile privind însemnătatea evenimentului, ținute de pr. Cristian Borz, paroh al parohiei Greco-Catolice din Bădăcin, inițiator al proiectului dedicat Casei Memoriale a lui Iuliu Maniu din locul său natal și domnul Ilie Bolojan, Primar al Oradiei. Succesiv, a fost intonat imnul lui „Iuliu Maniu”, de elevii liceului orădean care îi poartă numele și de toți credincioșii prezenți.

La final, la statuia inaugurată, operă a sculptorului orădean orădean Deák Árpád, au fost depunse coroane, jerbe și buchete de flori din partea instituțiilor locale, prin reprezentații acestora. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului.