De Andrea Tornielli

Papa Francisc si patriarhul ortodox de Moscova, Chiril, au vorbit la telefon pentru a dialoga despre Siria. Patriarhul a destainuit asta jurnalistilor în resedinta sa de la Peredelkino, asa cum afirma agentia Tass. Chiril a afirmat ca Biserica Ortodoxa Rusa vrea sa continue dialogul cu Sfântul Scaun pentru "a opri varsarea de sânge din Siria". "Am întreprins aceasta initiativa – a spus Chiril – constienti ca crestinii nu pot sa ramâna indiferenti în fata a ceea ce se întâmpla în Siria. Dialogul nostru a fost un clar dialog de pace".

Asa cum ne amintim, la putine zile dupa alegere, în 2013, Francisc a instituit o zi de post si rugaciune pentru a înlatura atacul occidental în Siria si a scris o scrisoare presedintelui rus Vladimir Putin. Siria, împreuna cu alte situatii din Orientul Mijlociu, a fost de mai multe ori citata în lunga declaratie comuna pe care pontiful argentinian si patriarhul rus au semnat-o împreuna la Havana, în timpul primei si istoricei lor întâlniri care a avut loc în februarie 2016.

La paragraful al zecelea din acea declaratie se citeste: "În Siria si în Irak violenta a provocat deja mii de victime, lasând milioane de persoane fara adapost si fara resurse. Îndemnam comunitatea internationala sa se uneasca pentru a pune capat violentei si terorismului si, în acelasi timp, sa contribuie prin dialog la o restabilire rapida a pacii civile. Este esential de a asigura un ajutor umanitar pe scara larga populatiilor martirizate si atâtor refugiati din tarile învecinate".

Dupa ce a cerut eliberarea multelor persoane rapite, printre care mitropolitii de Alep, Paul si Ioan Ibrahim, sechestrati în luna aprilie 2013, papa si patriarhul rus au scris: "Înaltam rugaciunile noastre catre Cristos, Mântuitorul lumii, pentru restabilirea pacii în Orientul Mijlociu care este "rodul dreptatii" (cf. Is 32,17), pentru ca sa se întareasca convietuirea fraterna între diferitele populatii, Biserici si religii care sunt prezente acolo, pentru întoarcerea refugiatilor în casele lor, vindecarea ranitilor si odihna sufletului nevinovatilor ucisi. Ne adresam, cu un apel fervent, tuturor partilor care pot sa fie implicate în conflicte pentru ca sa arate bunavointa si sa se aseze la masa tratativelor".

Într-un interviu recent la Vatican Insider, ambasadorul rus la Sfântul Scaun, Alexander Avdeev, a vorbit despre raporturile bune dintre catolicii si ortodocsii rusi: "Cele doua Biserici s-au întâlnit la conferinta de la Viena pentru a celebra cei doi ani de la întâlnirea din Havana între papa si patriarhul Chiril. Exista multe proiecte pentru viitor. Exista dialogul teologic, un dialog de cooperare culturala si exista initiative pentru a-i ajuta pe migranti si pe saraci. Si exista si problema importanta a ajutoarelor date Siriei".

Si a relatat despre proiectul comun pe care-l vede în colaborare Sfântul Scaun si Patriarhia de Moscova: "Au stabilit un proiect important pentru reconstruirea edificiilor de cult catolice si ortodoxe distruse de teroristi. Împreuna cu patriarhul de Antiohia au stabilit o lista de 37 de biserici care trebuie sa fie reconstruite împreuna gratie finantarii Fundatiilor catolice si ortodoxe. Este prima data în istorie când este facuta o asemenea initiativa între cele doua Biserici ale noastre. Se studiaza si un proiect pentru a îmbunatati functionarea unor spitale din Siria, care vor fi ajutate cu formarea personalului medical, cu medicamente si ajutor economic".

(Dupa Vatican Insider, 14 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro