„Sâmbata, 25 martie 2017, papa Francisc a ajuns cu avionul la ora 8.00 pe aeroportul Linate pentru o vizita pastorala în arhidieceza de Milano. Agenda vizitei cuprinde ceremonia de sosire pe aeroport, vizita la familiile sarace la asa numitele ”Case Albe” din cartierul Forlanini, discursul adresat clerului si persoanelor consacrate în domul metropolei, întâlnirea cu detinutii penitenciarului San Vittore. În ultima parte a vizitei, pontiful celebreaza Sfânta Liturghie în Parcul Monza si se întâlneste la stadionul San Siro cu adolescentii care se pregatesc la sacramentul Mirului. În cursul serii, Sfântul Parinte revine în Cetatea Vaticanului. Papa Francisc este al patrulea pontif care viziteaza metropola italiana dupa Martin al V-lea în 1418, Sfântul Ioan Paul al II-lea în 1983 si 1984 si Benedict al XVI-lea în 2012.

Vizita la familiile de la ”Casele Albe”
Dupa primul moment al calatoriei apostolice la Milano, care a avut loc pe aeroportul Linate unde a fost întâmpinat de arhiepiscopul de Milano, cardinalul Angelo Scola, alaturi de autoritatile religioase si civile, papa Francisc a mers cu automobilul în cartierul Forlanini pentru întâlnirea cu familiile care locuiesc în asa numitele ”Case Albe” de la periferia ”capitalei economice” a Italiei. Aici, papa a întâlnit mai întâi în respectivele apartamente trei familii, printre care una de straini cu copii, care trec prin dificultati deosebite. Dupa ce a vizitat familiile, locuitorii cartierului i-au facut cadou papei o stola liturgica, o imagine a Fecioarei Maria si un caiet cu marturiile rezidentilor care i-a fost înmânat de trei copii.
Papa Francisc: «Va multumesc pentru primirea voastra foarte calduroasa! Va multumesc mult! Voi sunteti cei care ma primiti la intrarea în Milano si aceasta reprezinta un mare dar pentru mine: sa intru în oras întâlnind fetele oamenilor, familiile, o comunitate. Va multumesc si pentru darurile speciale pe care mi le-ati oferit. Primul este aceasta stola, semnul specific al preotului, care ma impresioneaza în mod special pentru ca îmi aminteste ca eu vin aici, în mijlocul vostru, ca preot, intru în Milano ca preot. Aceasta stola n-ati cumparat-o gata facuta, dar a fost facuta aici, a fost tesuta de unii dintre voi, de o maniera artizanala. Acest fapt o face mult mai pretioasa si aduce aminte ca preotul crestin este ales din popor si în slujirea poporului. Preotia mea, ca preotia parohului vostru si a celorlalti preoti care lucreaza aici, este darul lui Cristos, dar este ”tesuta” de voi, de oamenii vostri, prin credinta lor, prin eforturile, rugaciunile si lacrimile lor. Acest lucru îl vad eu în semnul stolei. Preotia este un dar al Cristos, dar ”tesuta” de voi si eu vad aceasta în acest semn».
Întâlnirea cu clerul si persoanele consacrate
A doua etapa pastorala a papei Francisc a avut loc în domul din Milano. Dupa papa Martin al V-lea, care a consacrat altarul în 1418, papa Francisc este al treilea pontif din era moderna care trece pragul celebrei catedrale milaneze: aici a venit Sfântul Ioan Paul al II-lea în 1983 la încheierea celui de-al XX-lea Congres euharistic national iar anul urmator, cu ocazia celui de-al patrulea centenar de la moartea Sfântului Carol Borromeo. În 2012, a fost rândul papei Benedict al XVI-lea sa intre în domul din Milano în contextul celei de-a VII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor. De adaugat ca în decursul istoriei patru arhiepiscopi de Milano au fost alesi la Scaunul Apostolic al Romei, ultimul fiind Giovanni Battista Montini (1897-1979) care a devenit papa Paul al VI-lea. Papa Francisc a intrat în catedrala metropolei ambroziene fiind însotit de arhiepiscopul Angelo Scola, dupa care suita papala s-a oprit în fata Preasfântului Sacrament al Euharistiei si la mormântul Sfântului Carol Borromeo. Emotionanta, si întâlnirea privata a papei Francisc cu arhiepiscopul emerit de Milano, cardinalul Dionigi Tettamanzi. Dupa ce a binecuvântat o statuie pentru Spitalul Buzzi si a primit un cadou din partea calugaritelor benedictine, Sfântul Parinte a mers la altarul din centrul domului, unde s-a asezat la o masa alaturi de cardinalul Scola, pentru a se adresa celor aproximativ patru mii de preoti si persoane consacrate. În cuvântul sau, pontiful a raspuns, practic, la trei întrebari puse de un preot, un diacon permanent si o calugarita. La finalul întâlnirii, alaturi de credinciosilor prezenti pe esplanada domului, papa Francisc a recitat rugaciunea ”Angelus” în chiar ziua solemnitatii liturgice a Bunei-Vestiri. Deosebit de semnificativa, întrebarea unei calugarite, maica M. Paola Paganoni, O.S.C.: cum pot fi persoanele consacrate semn de profetie într-o societate lichida si spre ce periferii umane, data fiind conditia lor minoritara, ar trebui sa se focalizeze apostolatul congregatiilor religioase?
Papa Francisc: «Voi începe de la ultimul cuvânt, minoritate. Nu spun ca este cazul Dumneavoastra, dar acest cuvânt este însotit de obicei de sentimentul de resemnare. (…) Cred ca de aici se naste prima actiune la care trebuie sa fim atenti: putini, da, în minoritate, da, înaintati în vârsta, da, resemnati, nu! (…) Este o minoritate binecuvântata, invitata din nou sa faca sa creasca întreaga plamada, sa o faca sa creasca în armonie cu ceea ce Duhul Sfânt a inspirat în inima fondatorilor vostri si în însasi inima voastra. Nu as îndrazni sa spun spre care periferii existentiale trebuie sa se îndrepte misiunea, pentru ca în mod normal Duhul Sfânt a inspirat carismele pentru periferii, pentru a merge în locurile, în colturile care de obicei sunt abandonate. Nu cred ca papa ar putea sa va spuna: ocupati-va de asta sau de cealalta. Ceea ce papa poate sa va spuna este aceasta: sunteti putine, sunteti putini, cei care sunteti, dar mergeti în periferii, mergeti la frontiere sa va întâlniti cu Domnul, sa reînnoiti misiunea de la origini, în Galileea primei întâlniri. (…) Alegeti periferiile, retreziti procese, aprindeti speranta stinsa sau slabita a unei societati care a devenit insensibila la durerea celorlalti. În fragilitatea noastra de congregatii putem sa fim mai atenti la numeroasele forme de fragilitate care ne înconjoara si sa le transformam în spatiu de binecuvântare”.
Vizita la detinutii din penitenciarul ”San Vittore”
Dupa rugaciunea ”Angelus” pe esplanada domului din Milano, Sfântul Parinte, însotit de cardinalul Angelo Scola, a mers în vizita la detinutii din penitenciarul San Vittore. Aici, a salutat personal mai multi detinuti si detinute, dupa care a stat la masa cu aproximativ o suta dintre ei. Mâncarea a fost gatita de detinuti, iar în meniu era orez cu sofran, cotlet cu cartofi si, la desert, frisca cu fructe. La încheierea vizitei, detinutii i-au daruit papei, printre altele, diverse biletele cu numele lor si al celor dragi ca sa fie amintiti în rugaciunile sale.
Agenda vizitei Sfântului Parinte la Milano continua dupa amiaza cu Sfânta Liturghie în Parcul din Monza si întâlnirea pe stadionul San Siro cu adolescentii care se pregatesc sa primeasca sacramentul Mirului. În cursul serii, pontiful se întoarce în Cetatea Vaticanului.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va