Papa Francisc i-a dăruit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Bulgare, Neofit, Mitropolit al Sofiei, fragmente din relicve ale Sfântului Clement, Papă martir, și ale Sfântului Potitus, martir. Gestul Papei Francisc a fost anunțat într-un comunicat al Nunțiaturii Apostolice din Bulgaria. Ceremonia de înmânare a avut loc joi, la Sofia, la sediul Patriarhiei. Darul Papei Francisc – înmânat Patriarhului Neofit de Nunțiul Apostolic la Sofia, Mons. Anselmo Guido Pecorari – este un semn care vrea să amintească călătoria apostolică a Papei Francisc în Bulgaria, în luna mai 2019, scrie redacţia română Radio Vatican.

În cursul reuniunii, desfășurată într-un climat călduros, întâlnirea dintre delegația Bisericii Catolice prezentă în Bulgaria și delegația din partea Patriarhului bulgar, Mons. Pecorari a evidențiat că darul „prețios” al relicvelor este „semn al voinței Papei de a căuta și de a se ruga pentru unitatea creștinilor, fiind totodată semn al respectului reciproc care caracterizează relațiile dintre Sfântul Scaun și Patriarhatul Ortodox al Bulgariei. „Relicva Sfântului Clement Papă revine, împreună cu relicva Sfântului Potitus, în acele ținuturi care”, a mai spus prelatul, „i-a cunoscut pe cei doi sfinți martiri care au fost mărturisitori ai operei misionare a Sfinților Ciril și Metodiu”.

Sanctitatea Sa Neofit și-a exprimat propria bucurie spirituală pentru „gestul fratern” față de Biserica Ortodoxă din Bulgaria care primește darul Pontifului „ca pe o mare binecuvântare”. Patriarhul a amintit totodată fragmentele altor relicve dăruite Bisericii Ortodoxe din Bulgaria de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, în 2002 (fragmente de relicve ale Sfântului Dacian din Dorostol) și fragmente de relicve dăruite de Papa Benedict al XVI-lea, în 2006 (fragmente de relicve ale Sfântului Gheorghe martir). „Mărturia de credință a sfinților și martirilor lui Cristos este o clară dovadă a bunelor noastre relații, care rămân și care vor continua să existe în spiritul păcii, al înțelegerii și al respectului reciproc”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Neofit.