Pe 20 aprilie 2019 se împlinesc 100 de ani de administrație românească la Oradea, fiind „Centenarul unui important eveniment ce a trimis orașul nostru pe un alt curs al evoluției istorice: eliberarea cu ajutorul armatei române, în frunte cu Generalul Traian Moșoiu, de sub regimul bolșevic al lui Béla Kun, în ziua de Paști a anului 1919 și instaurarea administrației românești în Oradea și județul Bihor”, citim într-un comunicat primit de la Primăria Municipiului Oradea. Cu acest prilej Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor organizează o serie de manifestări în perioada 18-20 aprilie a.c., dedicate acestui „eveniment istoric crucial din viața orădenilor și bihorenilor”.
Printre acestea: pe 18 aprilie a.c., de la ora 12.00, în perimetrul Catedralei „Sf. Nicolae” și a Liceului „Iuliu Maniu” va fi dezvelită și sfințită de PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, statuia lui Iuliu Maniu, în cadrul unui moment festiv care curpinde întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapeluluid e luptă, intornarea imnului național al României, depunerea de coroane, defilarea detașamentului de onoare și prezentarea onorului. Potrivit Primăriei Oradea, evenimentul cuprinde și rostirea unei alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului, de primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, alături de o persoană oficială și un istoric militar.
Două zile mai târziu, pe 20 aprilie a.c., de la ora 11.50 în Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae” și în Biserica ortodoxă „cu Lună” se oficiază o slujbă de pomenire a tuturor înaintașilor și binefăcătorilor acestui oraș, urmată de la ora 12.00 de tragerea clopotelor în toate bisericile din Oradea și Bihor.
În aceeași zi de 20 aprilie 2019, de la ora 13.00, în Piața Unirii din Oradea vor fi dezvelite statuile episcopului ortodox Roman Ciorogariu și a statuii episcopului greco-catolic Demetriu Radu, de Preasfințitul Sofronie Drincec, episcop ortodox de Oradea, respectiv de către Preasfințitul Virgil Bercea, episcop Greco-Catolic de Oradea. Potrivit primarului Municipiului Oradea, poziționarea acestor statui în fața celor două biserici din Piața Unirii, [Biserica „Cu Lună” și „Catedrala Sfântul Nicolae”] dorește să „marcheze faptul că în ziua de Paști, la 20 aprilie 1919, în numele comunității românești de la acea vreme, cei doi ierarhi au condus reprezentarea orașului”.
După cum informa Primăria Oradea, pe 21 februarie a.c., „statuile vor fi realizate din bronz siliconat din Italia și vor fi amplasate pe un mic soclu de 20 cm realizat dintr-un material de calcar vratza. Fiecare statuie va avea o înălțime de 2.40 metri”.
„Amplasarea acestor statui vine să întregească evenimentele dedicate Anului Centenarului, respectând memoria celor care au făcut lucruri importante pentru România sau pentru comunitatea orădeană, indiferent de epocile istorice în care au activat. Pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de administrație românească la Oradea, statuile celor două personalități istorice, a Episcopului Roman Ciorogariu și a Episcopului Demetriu Radu, vor fi finalizate și amplasate în Piața Unirii până la data de 20 aprilie”, a mai spus în luna februarie a acestui an viceprimarul Primăriei Municipiului Oradea, Florin Birta.