În perioada 22 și 24 februarie 2019 au avut loc la Vila Sântana din Sânmartin, exercițiile spirituale pentru familiile cu copii, pe tema „Spiritualitatea Matrimonială”. Exercițiile spirituale au fost coordonate de Pr. Mihai Tegzes, responsabil în Eparhia Greco-Catolică Unită de Oradea al departamentului pentru Pastorația Familiilor și Adulților. Expert invitat a fost Pr. Pireo Pasquini din Caresto, Italia cu o familie de laici, soții Paraglia Loretto și Luciano. Aceste exerciții au fost o adevărată îmbogățire spiritual-teologică, cu foarte multe exemplificări practice. Teoria și practica au fost foarte bine îmbinate. Don Piero și familia Paraglia sub coordonarea Pr. Mihai Tegzeș ne-a îmbogățit cu cinci subiecte, cinci conferințe, mai bine-zis antrenamente, exersări, lucruri practice. Vineri, seara, 22 februarie a fost pusă în discuție tema/subiectul „Cearta și reconcilierea”. Ne este clar că nu putem schimba lumea, dar ne putem schimba pe noi înșine. Ni s-a pus și mai bine în fața ochilor că iertarea face bine fiecăruia dintre noi și în cuplu. Iertarea este simbolul vindecării. Iertarea trebuie exersată în cuplu, între soț și soție, atunci când apar conflicte. S-a clarificat că „a-și cere scuze” și „a cere iertare” nu înseamnă același lucru. Mulți au tendința de a-și cere scuze și nu iertare. Când îmi cer scuze, nu recunosc greșeala mea. Dacă îmi cer iertare, îmi pare rău profund, am puterea să-mi cer iertare, dar trebuie să am și puterea de a ierta. Soțul, soția sau dacă este cazul chiar reciproc recunosc, deci ambii parteneri mărturisesc „am greșit, recunosc, că te-am făcut să suferi”. Iertarea și gestul de a cere iertare trebuie să izvorască din suflet. Binele face bine, răul face rău. Adevăratul bine face întotdeauna bine, binele.

Pe 23 februarie a.c. au urmat trei conferințe. „Dialogul în cuplu” are ca scop întărirea familiei. Familia este fundamentul. Partenerii au plăcerea de a sta împreună ca izvor de bucurie și plinătate. Dialogul adevărat este când vorbești celuilalt. În dialog, elementul esențial este ascultarea, a-l asculta pe celălalt. În relația cu Dumnezeu este foarte important ca partenerii să se asculte reciproc,  unul pe celălalt. Este esențial să putem auzi ce ne spune Dumnezeu, ce dorește Dumnezeu: „Fie Voia Ta Doamne”. Să fie o ascultare tipic Bibliei: „Ascultă, Israele!”. Ascultarea reciprocă rezolvă foarte bine problemele. Ascultarea adevărată duce la vorba bună între soți și în acest mod rezultă o comunicare bună, justă, subzidită și de o analiză optimă între soți. Însă nimic nu se poate face fără Dumnezeu: Nihil sine Deo. Așa se întâmplă în familia creștină.

Următoarea conferință a avut ca subiect „Rugăciunea în familie”. Cuplurile sunt motivate, invitate să își găsească propria lor identitate în rugăciune. Rugăciunea cuplului este diferită de rugăciunea familiei. Partenerii, cuplurile se roagă cu copii lor. Aceste rugăciuni hrănesc familiile cu momente spirituale care întăresc viața în familie, viața cuplurilor. Este esențial să se roage familia prin cuvintele autentice, să își facă timp pentru aceasta, încredințându-se lui Dumnezeu. Pot fi rugăciuni pentru darurile primite, rugăciuni de iertare reciprocă, știind că Dumnezeu este prezent. Isus ne asigură că  unde doi sau trei se roagă, acolo este prezent și El, întrei ei. Ultima conferință de sâmbătă, 23 februarie a.c., a avut ca titlu „Isus este împlinirea adevărată a familiei”. La această temă l-am avut în mijlocul nostru și pe Pr. Mihai Vătămănelu, Vicar General al Eparhiei de Oradea, care a prezentat acest subiect. Au fost făcute analize din Enciclica Amoris Laetitia, a Papei Francisc. Isus este Persoana indispensabilă pentru a înțelege căsătoria. Isus împlinește viața noastră. Căsătoria este o vocație. Toți căsătoriții trebuie să-I mulțumească Domnului pentru darul căsătoriei. Isus locuiește în familia reală cu toate greutățile și bucuriile. Căsătoria este sacrament al iubirii față de Biserică. În familii avem frumusețea dăruirii reciproce. Familia este un bun atât pentru Biserică cât și pentru societate.

Duminică, 24 februarie 2019, a avut loc conferința, „Sexualitatea ca relație”. Sexualitatea este un instrument al perfecționării în cadrul vieții de cuplu. Căi specifice în familie, în cuplu sunt: dialogul, rugăciunea, sexualitatea. Nu putem intra în Împărăția lui Dumnezeu numai cu rugăciunea. Sexualitatea este calea prin care se realizează sfințenia în familie. Partenerii din cupluri simt nevoia de alianță între ei. Dumnezeu a creat totul, apoi l-a creat pe om, pe Adam și a creat-o pe Eva. Doi oameni egali în demnitate și în tot. Așa trebuie să înțelegem și noi, partenerii, egalitatea soțului și a soției. Nu este bărbatul mai presus decât femeia și nici invers. În viața matrimonială trebuie să fie iubire, colaborare. Partenerii contribuie reciproc la bucuria lor, a fiecăruia,  cu ajutorul lui Dumnezeu. Să dăruiești iubire partenerului din cuplu este foarte important. Dăruirea te face fericit, împlinit. Dumnezeu, Isus te întărește în acest sens. Nevoia de iubire, de a fi iubit este o necesitate. Chiar și celibii, călugării, călugărițele simt nevoia de iubire. Trebuie mereu lucrat în relația de iubire. Iubirea este agapă, dăruire de sine. Sexualitatea trebuie privită în cuplu, între soți ca un dar, care oferă bunăstare, fericire.

Ziua a continuat cu celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în Biserica  Parohială „Sfântul Dumitruˮ din Sânmartin. Protos a fost Pr. Vicar General Mihai Vătămănelu. Suntem în Perioada Triodului. A fost Duminica Fiului Risipitor. În cuvântul de învățătură a fost scoasă în evidență bucuria de a ierta, bucuria că Fiul Risipitor s-a convertit, a venit acasă în familie, care a provocat din partea Tatălui mare bucurie. Dumnezeu este iertare, bucurie. Dumnezeu se bucură pentru fiecare suflet întors la credință.

Toate temele tratate la exercițiile spirituale sunt valabile în toate situațiile vieții noastre: iertare, dialog, rugăciune, credință, acționare în credință, prezența lui Isus peste tot.

Fie numele Domnului binecuvântat de acum și până-n veac! Lăudat să fie Isus!

Subdiacon Mag. Eugen Andrei Ioan CLINTOC