„Devenita deja o traditie aniversarea diferitelor personalitati la Leta Mare (Létavértes), cea de-a XX editie a stat sub semnul cinstirii personalitatilor: Iosif Vulcan, Ioan Irinyi si Iustin Popfiu. Iosif Vulcan (1841–1907), care a trait în Leta Mare, a fost publicist si scriitor, membru al Academiei Române. A fost initiatorul aparitiei revistei “Familia“. Ioan Irinyi a fost inventatorul chibritului cu fosfor iar Iustin Popfiu a fost teolog, protopop greco-catolic si scriitor.
La acest eveniment a participat si Preasfintitul Virgil Bercea, alaturi de o delegatie formata din reprezentanti ai Muzeului Tarii Crisului, partenerul oficial în aceasta actiune, Muzeul Iosif Vulcan, Primaria Oradea, Revista Familia si Consiliul Judetean Bihor.
Evenimentul comemorarii, ca în fiecare an, este constituit din patru puncte. Primul moment este cel al discursurilor dedeschidere al acestui eveniment, care a avut loc la Biblioteca Oraseneasca la care au luat cuvântul, primarul orasului Károly Menyhárt, presedintele fondator al Uniunii Nemes János, presedintele in functiune al Uniunii Krizsan Gabor si alte oficialitati invitate. Un discurs evocator a fost sustinut de catre: Excelenta sa domnul Alexandru Victor Micula, ambasadorul României în Ungaria.
Vernisajul expozitiei Iosif Vulcan a fost organizat de Muzeul Tarii Crisurilor în colaborarea domnilor: Ioan F. Pop, Florin Ardelean, Blaga Mihoc alaturi de domnul Aurel Chiriac. Muzeul Tarii Crisului a scos un numar din publicatia lor în care evenimentul ce urma sa aiba loc la Leta a fost prezentat într-un mod deosebit de redactorul Sorin Sotoc – exemplare au fost împartite participantilor.
Al doilea moment a fost cel al slujbei religioase de comemorare a celor trei personalitati. Dupa slujba religioasa personalitatile care au luat parte la eveniment au fost invitate de catre parohul Bisericii unde s-a celebrat Slujba Parastasului sa planteze un copac în curtea Bisericii.
Al treilea moment a fost cel al depunerii de coroane la mormântul lui Iustin Popfiu, din curtea Bisericii greco-catolice din localitate, apoi la placa memoriala a lui Iosif Vulcan si depunere de coroane la mormântul lui Irinyi Janos.
Evenimentul s-a încheiat în acordul unor cantonete, arii celebre din opere si operete interpretate de studentii Facultatii de Muzica din Oradea.
Indiferent de limba vorbita sau de credinta, toti participantii la aceasta comemorare s-au înteles si au avut drept fond comun interesul fata de înaintasi si fata de faptuirile lor demne de pomenire.