Veniți, că iată, toate sunt gata!”: este invitația Forumului Ecumenic al femeilor Creștine din România, adresată tuturor comunităților creștine din Oradea, de a lua parte Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine, marcată anual în prima zi de vineri a lunii martie. În acest an, inițativa se desfășoară pe 1 martie, de la ora 18.00, în Biserica Romano-Catolică „Sfântul Spirit” din centrul orașului [Calea Republicii, nr 28].

Potrivit doamnei Laura Ologu, responsabilă din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru acest eveniment, tema Zilei Mondiale de Rugăciune 2019 a fost propusă de Femeile Creștine din Slovenia și este inspirată din Pilda invitaților la Cină, spusă de Isus, relatată în pasajul biblic al Evangheliei după Luca (14, 17).

În Oradea, relatează președinta Forumului Ecumenic al Femeilor Creștine din România, doamna Vincze Judit, „inițiativa se desfășoară din anul 1992 și se bucură în acest an de participarea reprezentanților a opt confesiuni creștine din oraș: otodoxă, greco-catolică, romano-catolică, evanghelică-luternă, reformată, din partea Bisericii unitariane, baptistă și penticostală”.

Fondată în 1887 în Statele Unite, Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine promovează egalitatea și justiția pentru femei prin rugăciune, slujire și celebrare liturgică. Astfel, potrivit organizatoarelor slovene, „pe 01 martie a.c. femeile creștine de diferite confesiuni, tradiții, culturi sau grupuri etnice se reunesc pentru a sărbători în peste 170 de țări și regiuni ale lumii, în scopul de a se informa, a se ruga și a acționa împreună”.

Invitația la Rugăciunea Mondială a Femeilor Creștine, chiar dacă este organizată de femei, se adresează tuturor creștinilor, în întreaga lume, și se dorește a fi un apel internațional, de „a nu rămâne tăcuți sau indiferenți în fața nedreptăților sociale, a traficului de persoane, de a a arăta compasiune și înțelegere celor care se confruntă cu suferințe și obstacole, pentru a continua împreună pe calea libertății, a justiției și a păcii”.

„Ce ocazie poate fi mai potrivită în a împărtăși fiecare problemele, bucuriile și speranțele personale, dacă nu în jurul mesei Banchetului Ceresc. Totul este gata - spune comisia organizatoare- veniți să ne rugăm, să mulțumim și să transmitem dragostea lui Dumnezeu tuturor”.