„În zilele de 3 si 4 martie 2012 au avut loc la pensiunea „Colt de Rai” de pe muntele Meses de lânga Zalau, exercitiile spirituale pentru familii organizate bianual cu binecuvântarea P.S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
La conferintele care au fost sustinute, ca si în toamna trecuta, de Don Piero Pasquini, conducatorul Comunitatii Caresto din Italia, au participat cca. 50 de familii venite din Oradea, Simleul Silvaniei, Carei si Zalau, însotiti si de preotii care se ocupa de pastoratia familiilor din localitatile respective. Dezbaterile au fost moderate de pr. Mihai Tegzes, responsabil cu pastoratia familiilor în eparhia de Oradea, parintele asigurând si traducerile din limba italiana.
Temele abordate au vrut sa fie o continuare a celor ce au fost prezentate la întâlnirea anterioara si care pot fi citite de cei interesati în cartea „Uleiul care întretine flacara iubirii”, aparuta anul acesta la Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare.
Daca în noiembrie 2011, Don Piero punea accent pe aspectul dialogului între soti, de data aceasta s-a accentuat rolul „Bisericii Domestice”, care trebuie sa existe în fiecare casa (familie) ce doreste sa traiasca o adevarata spiritualitate crestina si care trebuie sa constituie o prelungire a „Bisericii Publice”, care reprezinta spatiul comunitar al familiilor dintr-o anumita localitate. În cadrul conferintelor s-a vorbit despre spiritualitatea matrimoniala, despre datoria parintilor de a accepta copiii rezultati din casatorie ca si un dar din partea lui Dumnezeu, un dar ce trebuie pus în valoare mai apoi printr-o educatie si îndrumare crestina a acestor copii, care sa duca la înmultirea talantilor si cresterea în cele trei virtuti teologale de baza: credinta, iubirea si speranta. S-au evidentiat de asemenea greseli si lipsuri cu care se confrunta societatea occidentala si din care se pot trage învataminte pentru a nu fi repetate si în România, în viata sociala sau de cuplu. Colocviile au comportat doua laturi: una comunitara, alcatuita din conferintele sustinute de Don Piero Pasquini, si alta individuala si de cuplu, fapt ce a permis familiilor participante o buna posibilitate de analiza si reflectie asupra temelor propuse.
O concluzie a acestor exercitii spirituale ar putea fi exprimata în faptul ca familia crestina trebuie sa constituie acea lumina, care aprinsa de la altarul Bisericii, sa arda mai apoi atât în propria casa, cât si oriunde aflam ca este întuneric si este nevoie de lumina sau de ajutor.