„Manifestarile dedicate Anului Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 au fost marcate de catre Parohia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, Vintere, în colaborare cu Primaria Holod, Consiliul Judetean Bihor, Asociatia „Episcop Vasile Aftenie” si Prefectura Judetului Bihor printr-o ampla manifestare.
Autoritatile, preotii invitati si Preasfintia Sa Dr. Virgil Bercea au fost întâmpinati la monumentala Biserica din Vintere cu flori de catre preotul paroh dr. Florin Jula. Sfânta Liturghie Arhiereasca a fost celebrata de catre de Preasfintia Sa împreuna cu un sobor format din 10 preoti si diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, a urmat parastasul pentru odihna sufletelor tuturor eroilor neamului care si-au jertfit viata pentru înfaptuirea României Mari.
Deplasarea de la Biserica la locul unde este amplasat monumentul a fost facuta cu mijloace de transport în comun, dar si pe jos, vinterenii dorind sa fie prezenti în numar cât mai mare pentru a cinsti memoria înaintasilor.
Monumentul este sub forma unei cruci luminoase având înaltimea de 14 metri.
La sosirea prefectului judetului Bihor, dl. Ioan Mihaiu, s-a prezentat onorul de catre comandantul Garnizoanei Oradea, iar apoi a fost intonat imnul de stat al României. Monumentul a fost dezvelit de catre preotul paroh dr. Florin Jula împreuna cu primarul Holodului, dl. Ioan Horga, pe placa comemorativa se gaseste inscriptia:
MONUMENT RIDICAT ÎN MEMORIA TUTUROR EROILOR SI SFINTIT CU OCAZIA CENTENARULUI MARII UNIRI DE LA 1 DECEMBRIE 1918.
ÎN AMINTIREA MARTURISITORILOR CREDINTEI GRECO-CATOLICE CARE AU CONTRIBUIT LA REALIZAREA ACESTUI IDEAL.
PRIN GRIJA PARINTELUI FLORIN JULA-PREOT PAROH DE VINTERE 16.09.2018
Preotii împreuna cu Preasfintia Sa au sfintit monumentul si s-au rugat pentru eroi neamului care au luptat în cele doua razboaie mondiale.
Au urmat alocutiunile rostite de catre Preasfintia Sa Dr. Virgil Bercea, dl prefect al judetului Bihor Ioan Mihaiu, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, dl. Ioan Mang, Primarul Comunei Holod, dl. Ioan Horga si preotul paroh dr. Florin Jula.
Preotul paroh Florin Jula, ca si organizator si gazda a manifestarii, a mentionat eforturile care au fost depuse pentru înaltarea acestui monument ridicat în memoria tuturor eroilor, indiferent de nationalitate sau confesiune. Întrucât memoria eroilor trebuie cinstita în mod neîntrerupt, s-a anuntat intentia comunitatii greco-catolice din Vintere de a construi si amplasa Calea Crucii pe dealul din Vintere. Întrucât pe terenul limitrof monumentului a fost amplasata în timpul celui de-al doilea razboi mondial o baterie de artilerie a armatei române, preotul dr. Florin Jula a anuntat intentia de a se reface transeele, de a se reface situl militar în vederea organizarii unui muzeu militar în aer liber.
Întrucât un asemenea monument nu poate fi construit fara binefacatori si sprijinul autoritatilor, Preasfintia Sa a oferit diplome de recunostinta celor care au facut posibil un asemenea monument. Astfel, au primit diplome:
– dl. arhitect Ioan Ologu
– dl. Gelu Costea- Eurocon Concept Srl, firma care a proiectat structura de rezistenta a monumentului
– dl. Vajai Gheorghe- SC. Gavella Com Srl- firma care a construit monumentul
– dl. Cartis Mihai- Sc. Electro Excell Consulting, firma care a alimentat cu energie electrica monumentul
– dl. Stanciu Ioan- director UAMT, care a contribuit financiar la finalizarea proiectului
– dl. Lucian Silaghi, directorul Directiei Judetene de Cultura Bihor
– dl. Ioan Mang vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor
– dl. Ioan Horga, primarul comunei Holod
În continuarea manifestarii, un grup de copii îmbracati în costume populare, condus de doamna Anca Banda, directoarea Casei de Cultura a Municipiului Beius a prezentat un moment artistic cu cântece patriotice si poezii.
Participantii au depus coroane si buchete de flori la monument.
Fanfara a sustinut câteva melodii militare, dupa care detasamentul militar de onoare a defilat spre bucuria nemarginita a celor prezenti care au fost emotionati si cu lacrimi de bucurie în ochi.
Multumim Bunului Dumnezeu pentru reusita acestei manifestari si pentru toate binecuvântarile trimise parintelui Florin Jula, familiei si comunitatii din Vintere.