„Sâmbata 24 martie 2018, mii de oradeni, fiecare dupa constiinta si determinarea sa, au venit în Piata Unirii pentru a participa la Adunarea Publica si Marsul pentru Viata. Cei prezenti au simtit nevoia de a strânge rândurile indiferent de modul în care se roaga, de limba vorbita ori de apartenenta politica si de a se implica activ în demersurile care se fac în sprijinul societatii românesti, astfel încât aceasta sa ramâna bazata pe principii sanatoase crestine, care sa sustina Familia si Viata. Desavârsirea acestei lumi nu se poate împlini fara participare si implicare.
Adunarea Publica a început cu rugaciunea Tatal nostru, urmata de intonarea imnului national. În continuare, presedintele Coalitiei pentru Familie, domnul Mihai Gheorghiu a subliniat ca MISIUNEA noastra a tuturor este aceea de a servi adevarul în beneficiul celor de mâine: ,,Se urmareste schimbarea sufleteasca si a mintii printr-o revolutie sexuala însa noi suntem datori sa lasam în urma o societate mai buna”. Sa ne ajute Dumnezeu sa fim cu totii partasi în aceasta primavara la referendumul care va ajuta la definirea legala si corecta în Constitutie a legamântul matrimonial dintre un barbat si o femeie .
Dupa ce corurile reunite ale Bisericii Ortodoxe au intonat ,,Cu noi este Dumnezeu” si ,,Aparatoare Doamna”, au luat cuvântul toti cei desemnati, respectiv Preasfintitul Virgil Bercea, Preasfintitul Sofronie Drincec, Preasfintitul Laszlo Bocskei, Preasfintitul Siluan al Ungariei, pastorul Vincze Iudit al Bisericii Reformate, pastorul Ioan Bogdan al Bisericii Penticostale, pastorul Petru Vidu al Bisericii Baptiste, respectiv domnul Sorin Curila, presedintele Senatului Universitatii Oradea si APOR Oradea, alaturi de moderatorul Adunarii, domnul Daniel Burtic, director la Radio Vocea Evangheliei.
Scopul principal al Adunarii Publice a fost marturisirea idealului nostru comun si a identitatii noastre comune crestine, bazate pe valorile Evangheliei, valori care au dat Europei sens si care sustin principiile morale. Uniunea Europeana a avut la baza temelii crestine care astazi din pacate sunt ignorate, într-un trist parcurs al degradarii. Preasfintitul Sofronie a amintit un adevar istoric esential legat de felul în care Crestinismul a facut omul constient de demnitatea sa, ajutându-l sa fie eliberat din sclavie, subliniind si faptul ca fara Dumnezeu nu exista practic libertate adevarata.
Domnul Sorin Curila a amintit demersul reusit al Asociatiei APOR care a convins guvernantii sa adopte ordinul prin care sunt facilitate demersurile parintilor care doresc orele de religie în scoala.
Din pacate a fost amintita si ratificarea de catre Senatul României în 2016 a Conventiei de la Istanbul, cea care sub fatada unor bune intentii deschide ,,Cutia Pandorei” si impune adoptarea în cadrul sistemului de învatamânt înca din anii de gradinita educarea copiilor conform teoriei de gen. Practic, copiii vor fi învatati ca nu apartin unui gen anume prin nastere, ei fiind invitati sa-si aleaga singuri genul, sa aleaga daca se considera fete ori baieti.
De importanta este faptul ca 40 de europarlamentari au semnat o scrisoare comuna adresata oficialitatilor din România care sunt îndemnate sa nu treaca cu vederea peste cele 3.000.000 de semnaturi ale românilor care sustin ceea ce Dumnezeu transmite în primul capitol al Sfintelor Scripturi: ,,Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut; a facut barbat si femeie”.Geneza (1,27)
Dupa Adunarea Publica a urmat însotit de fanfara Marsul pentru Viata, care s-a oprit în fata Maternitatii din Oradea pentru a se rostit o rugaciune. Din cauza carantinei, punctul final al Marsului pentru Viata a fost Piata Tineretului, unde au luat cuvântul Preasfintitul Virgil Bercea, Preasfintitul Sofronie, Diana Racz de la DSP Oradea, Florica Chereches, Alina Galea si Mihaela Visan.
Acest demers, initiat de catre Biserica Greco-Catolica în Oradea, prin implicarea parintele Mihai Vatamanelu si a parintelui Cristian Sabau, ajutati în mod special de doamna Miorita Sateanu, militeaza pentru cei care înca nu au o voce si atrage atentia asupra faptului ca Dumnezeu este Creatorul vietii pe care noi suntem datori sa o protejam. Femeile ajung uneori în situatia delicata de a face alegeri esentiale si este nevoie de sprijin sustinut din partea tuturor astfel încât aceste alegeri sa fie pentru viata. Avortul este de multe ori rezultatul unor presiuni care se fac asupra femeii de a nu deveni mama, astfel teama împinge femeia sa renunte la acest statut. Conteaza enorm implicarea familiei, a bisericii si activitatea asociatiilor care ajuta, sprijina si încurajeaza femeile aflate în dificultate. În anul 2017 în Bihor au fost 1194 întreruperi de sarcina iar în 2016 au fost 800 de avorturi la cerere pe lânga avorturile spontane. Practic este populatia unui sat întreg. Astfel, dupa cum sublinia doamna Alina Galea, suntem constrânsi de dragostea lui Dumnezeu sa ne implicam si sa sprijinim acele voci care nu se aud.
Convinsi fiind ca în cruce sta ascunsa puterea învierii, nadajduim într-o lume a copiilor si nepotilor nostri bazata pe cele zece porunci ale lui Dumnezeu, unde orânduielile Sale sa fie respectate si de aceea ne rugam asa cum ne-a încurajat Preasfintitul Virgil Bercea, încât modelul Familiei din Nazaret sa fie urmat de familiile din lumea întreaga.