Să ne lăsăm priviți de Sfânta Fecioară: cu atât mai mult astăzi, de sărbătoarea Fecioarei Maria de Guadalupe. În urmă cu 487 de ani, de la 9 la 12 decembrie 1531, pe dealul Tepeyac din nordul capitalei Ciudad de Mexico (Mexic), Fecioara Maria, sub chipul unei frumoase tinere metise, stând într-o lumină strălucitoare, îmbrăcată într-o rochie roșie, cu o panglică neagră în jurul taliei și o mantie verde albastră care acoperea capul ei, se arată de patru ori indigenului Juan Diego, recent convertit la creștinism, exprimându-și dorința de a fi construit la poalele muntelui din apropiere un sanctuar marian. Acest sanctuar, astăzi Bazilica Sfintei Fecioare de Guadalupe din Mexic, este unul dintre cele mai populate locuri de pelerinaj din întreaga lume, primind anual vizita a 35 de milioane de pelerini.
Cu 13 ani înainte de aniversarea a jumătate de mileniu de la aparițiile Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe, într-un interviu pentru agenția de presă Aciprensa, preotul Eduardo Chávez, unul dintre cei mai cunoscuți experți ai aparițiilor miraculoase din Mexic, a subliniat că mesajul Fecioarei de Guadalupe pentru lumea contemporană este acela de a regăsi „armonia tuturor popoarelor într-o civilizație unică, a iubirii de Dumnezeu”.
Părintele Chávez, canonic al bazilicii „Sfintei Fecioare de Guadalupe” din Ciudad de Mexico și director al Institutului Superior de Studii dedicat ei, a spus că Fecioara „face această «culturalizare» perfectă” în mijlocul poporului indigen, „luându-l pe Isus și așezându-l în locul cel mai profund al ființei umane”.
Fecioara de Guadalupe a apărut în fața casei lui Juan Diego, situată la periferia capitalei Mexicului, pe dealul Tepeyac, patru zile consecutiv, 9-12 decembrie 1531, exprimându-și dorința de a fi construit pe câmpia de la poalele muntelui un lăcaș de rugăciune. La îndemnul Fecioarei, el împărtășește experiența trăită primului episcop al Mexicului, franciscanul Fray Juan de Zumárraga, care cere o dovadă a veridicității apariției. Sfânta Fecioară îi spune lui Juan Diego să ia florile dintr-un trandafir care a apărut în mod miraculos în Tepeyac, în acea dimineață de iarnă. Întorcându-se la episcop, când își deschide mantaua (tilma) pentru a prezenta florile, au văzut imaginea Fecioarei din Guadalupe impregnată pe pânză. Tilma lui San Juan Diego este în prezent păstrată în sanctuarul închinat Fecioarei de Guadalupe. S-a păstrat intactă, având temperatura corpului uman și este încă supusă multor studii științifice, fiind „un mister care se studiază, se studiază, se studiază şi nu există explicaţii umane”, cum spunea ultimul Succesor al lui Petru ajuns aici, Papa Francisc. „Chiar şi studiul cel mai ştiinţific spune: «Dar acesta este un lucru al lui Dumnezeu»”, declara Pontiful în ultima sa călătorie în Mexic, în luna februarie 2016.
P. Chavez subliniază că Fecioara de Guadalupe a luat „lucrurile bune, pozitive, acele semințe ale Cuvântului pe care Dumnezeu le-a semănat” în America, ca apoi „să le dezvolte complet prin Fiul Său, Isus Christos”. „Isus este întotdeauna centrul sărbătorii «guadalupane»”, a subliniat el.
„Pentru lumea noastră, tot ce înseamnă sărbătoarea Fecioarei de Guadalupe este foarte important, pentru că Sfânta Fecioară aduce în întreaga lume armonie, pace, dreptate, iubire, într-un cuvânt: îl aduce pe Isus Christos, Domnul nostru. Și continuă să o aducă într-un moment unic și transcendent, precum cel de astăzi”, a adăugat p. Chávez.
Sfânta Fecioară Maria, continuă preotul, îl conduce pe omul „dezolat, violent și învrăjbit sufletește, care se distruge pe sine și distruge demnitatea ființei umane”, îl duce la Isus Christos „să se vindece, să se salveze”.
Fecioara Maria de Guadalupe, în traducere a dialectului indigen „vindecătoare a bolnavilor” și „cea care răpune capul șarpelui” este patroana spirituală a Americii Latine, protectoarea vieții și a copiilor nenăscuți, fiind singura imagine recunoscută de Biserică în care Maica Domnului apare însărcinată.
La Sanctuarul Fecioarei Maria de Guadalupe, ajung pentru sărbătoarea de astăzi șapte milioane de pelerini, iar pe parcursul istoriei, au ajuns acolo în călătorii apostolice Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, de patru ori, iar Papa Francisc, ca Suveran Pontif, o dată. Deja consuetudine în actualul pontificat, și în acest an, Papa Francisc, primul papă latinoamerican, celebrează Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, de la ora locală 18.00, cu prilejul sărbătorii Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe.
„Inima mea este ocupată în a te iubi în mod etern” este mesajul inscripționat în biserica din Tepeyac (Mexic), construită exact pe locul aparițiilor Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe, mesaj care ajunge în viața fiecăruia dintre dumneavoastră astăzi!
(ACIpresan – Biroul de Presă EGCO)