Preasfinția Voastră,

Preasfințite Episcop Virgil,

Îndoliată familie,

Cu durere în suflet, cu profundă emoție și cu nădejdea spirituală în Cristos cel Înviat, am primit vestea că Dumnezeu a chemat-o la Sine, pe serva sa credincioasă, Doamna Profesoară Otilia Bălaș.

În diverse ocazii, am avut onoarea și bucuria să o întâlnesc pe doamna Bălaș, șă o ascult cât de frumos vorbește de fericiții noștri Episcopi Martiri pe care i-a cunoscut și să-i admir credința sa arzătoare și dragostea profundă pentru Biserică.

Îi mulțumesc Domnnului pentru darul veții sale, petrecut fără rezervă într-o aderență consecventă la vocația sa de mamă, de soție și de dascăl, în ascultarea constantă a nevoilor contemporanilor săi și în slujirea cu devotament filial a Bisericii noastre Greco-Catolice. Întreaga sa viață a exprimat-o printr-o mărturie creștină capabilă să trezească în rândul tuturor celor care au cunoscut-o entuziasm si respect.

Vocația sa de dascăl și spiritualitatea sa creștină autentică au îndemnat-o să se dedice cu devotament pregătirii tinerilor, care aveau nevoie de puncte de referință și modele din care să se inspire. Și-a început activitatea de dascăl în anul 1956, împărtășind ”lumina cunoștinței” printr-un dialog deschis și continuu, cu o docilitate consecventă față de adevărul credinței și mai ales cu o mărturie exemplară de viață.

A condus cu măiestrie revista ”Calea Desăvîrșirii” pe care cu regularitate mi-o trimitea și mie și pe care o citeam mereu cu bucurie; a colaborat frecvent și competent la publicațiile și aparițiile editoriale ale Mitropoliei; a condus Asociația ”Reuniunea Mariană” care de-a lungul anilor s-a dezvoltat grație ardorii sale apostolice, implicând un număr mare de ucenici într-o calatorie misionară pasionantă alături de Preasfânta Fecioară Maria.

Familia Școala și Biserica au fost sinteza vieții Doamnei Profesoare Otilia Bălaș. Fără să se despartă vreodată una de cealaltă, a transmis celor din jur o adevărată dragoste pentru semenii săi și pentru Maica Domnului pe care a cinstit-o cu un atașament profund și cu o credință deplină.

Cunoscând râvna pentru credință și Biserică a iubitei noastre fiice Otilia, dar și hărnicia și dărnicia sa, dând dovadă prin aceasta de o înţelegere profundă a rostului vieţii creștine, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să aşeze sufletul său în ceata drepţilor şi să-i dăruiască odihnă în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.

Fie ca Domnul Dumnezeul și Mântuitorul notru Isus Cristos, cel mort și înviat, să o primească și să o odihnească în rândul celor drepți.

+ Cardinal Lucian

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică