Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, au avut loc în perioada 17-21 iunie 2024 la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” din Oradea, Exercițiile Spirituale pentru preoții din Eparhia de Oradea. Acestea au fost susținute de preotul italian Renzo Bonetti, în două serii. Fost director al Oficiului Național pentru Familie (1995-2003) și coordonator al Proiectului „Parohie-Familie” (2001-2006) în cadrul Conferinței Episcopale Italiene, consultant al Consiliului Pontifical pentru Familie (2003-2009), paroh în Dieceza de Verona (2002-2012), don Renzo este din 2010 președintele Fundației „Famiglia Dono Grande”, al cărei scop este acela de a face cunoscută și de a trăi familia ca pe un „mare dar” pentru viitorul generațiilor viitoare, sprijinindu-i pe cei care suferă din cauza incompletitudinii acesteia și solicitând celor care o trăiesc să se pună în slujba celorlalți. Autor al numeroase publicații dedicate Sacramentului Preoției și Căsătoriei, pr. Renzo Bonetti a revenit la Oradea la invitația episcopului locului de a le vorbi preoților despre Preoție și Euharistie, Preoție și Căsătorie, Dimensiunea nupțială a Euharistiei și diverse aspecte pastorale – teme aflate în centrul Exercițiilor Spirituale anuale organizate de Vicariatul pentru Preoți, prin pr. Vicar Antoniu Chifor. Meditațiile susținute de teologul italian au fost traduse simultan de pr. Mihai Tegzeș, Vicar cu Familiile în EGCO, bucurându-se de participarea preoților și părinților vicari din Episcopia Greco-Catolică de Oradea, alături de care PSS Virgil Bercea a fost prezent pe parcursul tuturor zilelor de reculegere. 

Simțindu-se ca un „frate preot” după 56 de ani de preoție trăiți în multe misiuni ale Bisericii din Italia, don Rezno Bonetti a făcut referință la câteva realități din viața unui preot, precum: Cristo-centrismul, pastorația, căsătoria și Euharistia, evidențiind rolul central al sacramentelor – semnele lăsate de Isus pentru ca fiecare creștin să fie Semn.

Fundamentul permanent al vieții noastre creștine este Cristos viu, singura și indispensabila condiție pentru viața creștină fiind faptul că Cristos este aici, astăzi: a înviat, este viu, este prezent. În El, Dumnezeu mă întâlnește și mă izbăvește aici și acum” a fost ideea centrală a primei meditații ascultate, care i-a invitat pe preoți să răspundă întrebării „Ce dorește Isus să îmi spună astăzi?”. Acel Isus, care într-un raport personal i-a chemat să își dea viața în preoție, dorește zi de zi să cultive acest raport personal. „Cristos – subliniază don Renzo – îl iubește pe fiecare preot, unul câte unul”, iar „unicității celor trei persoane ale Sfintei Treimi corespunde valoarea unicității persoanei fiecăruia dintre noi”. Această comuniune personală cu Isus a fost întărită de momentele de tăcere și reculegere din cadrul Exercițiilor Spirituale, prin celebrarea zilnică a Sfintei Liturghii la altarul Sanctuarului Eparhial „Maica Domnului”, prin Adorația Euharistică și rugăciunile zilei.

În a doua meditație, predicatorul a vorbit despre cum „rodul raportului personal cu Isus este pastorația”, invitând preoții să aibă un obiectiv înalt, mai presus de singurele evenimente sau sărbători parohiale pe care le organizează. Predicatorul a invitat la reflecție personală asupra întrebării: „Ce este pastorația?”, care pentru dânsul înseamnă a se face prezent în modul eficient al lui Isus cel Înviat. „Pastorația derivă de la «păstor», iar Păstorul este Isus. El, prin Trupul Său care este Biserica, spală picioarele pentru ca toți credincioșii să aibă plinătatea vieții, o plinătate care încă din această vreme a început. Pastorația nu este «ceva», nu este «un lucru» sau «un obiect», nu este o organizație, ci este prezența vie a Lui Isus.”. Sfânta Liturghie celebrată de preot este izvor de sfințenie, prin urmare – evidențiază predicatorul acestor zile – „pastorația este Cale de sfințenie, iar Isus este în centrul pastorației ca izvor al unității interioare al vieții de zi cu zi, este firul conductor al tuturor activităților sau acțiunilor preotului.”

În acest sens, fiecare slujitor al Altarului este chemat să îl întrebe pe Domnul „Cine este parohul parohiei mele?” sau „Tu, ce crezi despre ceea ce facem noi? Ai un Cuvânt care poate să facă lumină asupra acestei probleme?”, căci pentru a putea să vorbim între noi ca pelerini pe acest Pământ trebuie mai întâi de toate să ne punem în sintonie cu Isus. Don Renzo Bonetti a subliniat la Oradea cum întreaga comunitate este subiect evanghelizator (Cf. Conciliul Vatican II), laicii contribuind la pastorație chiar și în afara bisericii: „Isus este în totalitate prezent în lucrarea pastorației prin Cuvântul Său, viu și actual pentru zilele noastre, scris și transmis, pe care îl dăruiește fiecărui om, pentru ca întreaga comunitate să devină Cuvânt”. În acest sens, este esențială în pastorație educarea persoanelor, a cuplurilor și a familiilor pentru a se pune în legătură directă cu Cuvântul.

Preotul trebuie să asculte Cuvântul ca să predice, pentru că este învățător, dar creștinii sunt chemați să fie un Cuvânt întrupat, nu predicat, Cuvânt-parabolă, Cuvânt care îi ajută pe cei pe care îi întâlnesc să guste faptul că Dumnezeu este iubire, întrupând Cuvântul în viața lor. Centrul întregii mântuiri este pentru don Renzo Bonetti acesta: Dumnezeu este iubire”.

O iubire care se face văzută prin Sacramentul Preoției, când Isus spune preotului „Acesta este Trupul Meu”, dar și prin Sacramentul Căsătoriei când Isus, prin soții creștini, comunică „Aceasta este iubirea mea”. Dimensiunea nupțială a omului și a Sfintei Scripturi s-a aflat în centrul celei de a treia meditații din cadrul Exercițiilor Spirituale pentru preoți în care s-a evidențiat cum „prin persoane alese ca preotul, care este mire al comunității, Isus ajunge să vestească infinitatea escatologică pentru că unitatea cu Isus din Euharistie este doar o prevestire a unirii definitive din Cer”. Isus a instituit Preoția la Cina cea de Taină, dar a trăit căsătoria deplină cu fiecare dintre noi: „Isus dorește la Cina cea de Taină să spună cu toată puterea ființei Sale de preot, dar și puterea ființei sale de Mire. Cu toții știm – spune don Renzo – că Cina cea de Taină este o anticipare a Răstignirii. În acest sens, mulți părinți ai Bisericii au numit Crucea «pat nupțial». Ce este Crucea? Isus comunică: «Iată Trupul Meu» pentru a-ți vesti iubirea, adică mi-am dat tot trupul pentru a-ți arăta iubirea”. Această putere a iubirii care se comunică a lui Isus dorește să o continue de-a lungul timpului, El rămânând în mijlocul nostru ca fiind acest Mire care nu părăsește omenirea și dorește să o unească sieși cu Trupul Său. De aceea, soții creștini sunt invitați să trăiască „darul special de a fi Cuvânt întrupat”.

Atingând problematici actuale legate de pastorație, căsătorie și ideologia gender, preotul italian a invitat Biserica care renaște să reînceapă de la soți – de bărbatul și femeia în care se văd frumusețea Lui Dumnezeu, în care se văd toate semnele Infinitului: „Cuvântul lui Dumnezeu are nevoie de brațe, de inimă, de urechi. Toate acestea sunt laicii noștri, în mod special prin căsătorie. Chipul și asemănarea Lui Dumnezeu se văd în soț, în care există fragmente de infinit în soți. De ce iubirea nu poate fi măsurată? Pentru noi, oamenii, poate fi măsurat orice, dar nu există niciun studiu care să poată măsura iubirea (…) Când se ating anumite culmi ale iubirii, se atinge divinul în acel «pentru totdeauna». Iubirea depășește cel mai puternic instinct pe care îl are omul: de supraviețuire.

Invitând participanții să se îndrepte spre esențial, don Renzo Bonetti a vorbit meditația din ultima zi a Exercițiilor Spirituale pentru preoți despre centralitatea Sfintei Euharistii: „Isus ne arată în Cina de Taină care este noua preoție. El așează în mâna învățăceilor Săi posibilitatea de a continua modul Său de a fi preot, a propriei ființe sacedortale, de a continua dăruirea Vieții Sale ca eveniment sacerdotal. Isus vrea să continue să aibă un Trup sacerdotal, să aibă o persoană sacerdotală și nu un ritual sacerdotal. Isus, prin urmare dăruiește apostolilor caracterul sau pecetea Sa sacerdotală. Slujitori ai modului Său de a fi, preoții, prin consacrarea euharistică, fac ca pâinea și vinul să  devină simbol nu doar al Trupului și Sângelui lui Cristos, ci Semn al dăruirii de Sine, al jerfirii propriei vieți. Când le spune Isus aspostolilor «Faceți aceasta în amintirea mea» nu le spune doar să celebreze din nou acest rit, ci le transmite să fie cu El, viață dăruită, trup dăruit, sânge vărsat. Isus nu oferă preoților darul de a celebra ritul Euharistiei, ci acela de a fi Euharistia pe care o celebrează. Pentru Cristos, viața este preoție, prin urmare pentru preot Euharistia celebrată este modul prin care are un semn de a exprima ceea ce el trăiește.”

Ce mi-a spus Isus prin aceste exerciții spirituale?” a fost întrebarea pe care don Renzo Bonetti a lăsat-o în sufletul tuturor preoților din Eparhia de Oradea, al cărei răspuns este ecoul acestor zile de reculegere trăite înainte sărbătorii Cinzecimiii (a Rusaliilor) din acest an, pe care Biserica Orientală o celebrează duminică, 24 iunie a.c.. Exercițiile Spirituale anuale pentru preoți au fost prin predicatorul lor și o conștientizare a Coborârii Spiritului Sfânt în viața preoților și a tuturor celor care îl urmează pe Isus:

Fără ajutorul Spiritului Sfânt noi nu putem să respirăm creștinește. Tatăl este în Ceruri, Isus s-a înălțat la Cer, iar Cel care acționează aici pe Pământ este Spiritul Sfânt. Numai în Spirit descoperim prezența lui Isus viu, aici și acum. Fără ajutorul Spiritului Sfânt nu avem nici văz, nici auz, nu vedem prezența Mântuitorului, iar Cuvântul biblic devine simplă cultură, cultură creștină, dar nu o credință care întâlnește inima ucenicului. Eficiența cuvântului predicii noastre depinde numai de lucrarea Spiritului Sfânt.”, a spus pr. Renzo Bonetti.

La final, PSS Virgil Bercea i-a mulțumit părintelui Renzo Bonetti în numele tuturor preoților pe care îi păstorește în Eparhia de Oradea pentru că „a aruncat puțin din Focul Iubirii în inima noastră, în conștiința noastră, pentru ca să revedem în totalitate ceea ce înseamnă trăirea noastră sacerdotală, cu Isus și în Isus, celebrările noastre zilnice”, dar și viața de familie, care pentru preoții căsătoriți „înseamnă celebrarea căsătoriei în fiecare zi”. Episcopul Greco-Catolic de Oradea i-a binecuvântat pe toți participanții, ascultând și încurajând fiecare preot în misiunea pe care o are de îndeplinit!

Aducem la cunoștință că toate meditațiile susținute de don Renzo Bonetti la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” din Oradea în cadrul Exercițiilor Spirituale pentru preoți 2024 vor fi puse la dispoziția celor care doresc să le reasculte pe canalul Youtube al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Biroul de Presă EGCO