Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică București, Episcopia Greco-Catolică Oradea și Episcopia Romano-Catolică Oradea prezintă în perioada 15 noiembrie 2018 – 15 martie 2019 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”.
Lucrările vor fi expuse în Palatul Princiar, corp B, etaj 1, sălile 12-13, în Cetatea Oradea.
Vă invităm la vernisajul expoziției joi, 15 noiembrie, ora 16.00.

Expoziția prezintă publicului desene, gravuri și alte lucrări păstrate în „Arhiva Ghika” a Arhiepiscopiei Romano-Catolice București (ARCB), realizate de Vladimir Ghika, fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei Moret de Blaramberg. Moare pentru credință la 16 mai 1954, în închisoarea Jilava, și este ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică pe 31 august 2013.

Vladimir Ghika (1873-1954) a avut parte de o aleasă educație „prin lucruri și cărți”- așa cum chiar el mărturisea într-o scrisoare. A studiat dreptul și filosofia, apoi teologia, dedicându-și timpul și viața pentru slujirea aproapelui, devenind preot și martir al credinței. Și-a valorificat talentele și talanții precum un cărturar, lăsând în urmă nu doar o importantă activitate pastorală așezată sub semnul carității și dusă până la martiriu, ci și o operă artistică deosebită.