Har şi pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toţi cei ce aduceţi daruri şi faceţi bine întru sfintele noastre biserici şi vă aduceţi aminte de cei săraci.
+ Virgil Bercea
Episcop
Dragi credincioși,
Experiența bisericii pe care o trăiește evanghelistul Matei este închisă în acel gest, naiv și puternic, de a oferi propria-ți mâncare Domnului, pentru ca El să hrănească omenirea.
Căci omenirii îi este foame. Foame pe care Domnul o satură, nu noi, foame care înduioșează pe Dumnezeu și – sperăm – un pic și pe noi ucenicii lui.
De aceea Învățătorul are nevoie și de noi.
Lui Dumnezeu îi place să implice și pe ucenicii săi în visul său de pace, de sens și de dreptate și de aceea le cere: „Dați-le voi de mâncare!”
Dar Doamne, noi credem în Tine și Te rugăm, Te venerăm tocmai pentru ca noi să nu mai trebuiască să facem ceva!
Nu asta este, poate, ideea despre Dumnezeul pe care îl vrem? Un Dumnezeu care vede suferința, ascultă rugăciunea servilor săi și le împlinește cererile?
Isus, în schimb, cere colaborare și implicare din partea noastră. Atunci când îl invocăm spunând: „Doamne ajută acea persoană care este bolnavă”, Dumnezeu spune: „Fii tu mângâierea mea pentru el”. Dar noi nu suntem capabili, nu avem mijloacele necesare, nu avem suficientă credință, răspundem adeseori. Orice scuză este bună pentru a te eschiva de la cererea lui Isus.
Dar El insistă! Domnul are nevoie de tine și de mine, așa cum suntem, chiar dacă ceea ce suntem înseamnă puțin.
Disproporția este voită în mod expres: puțină pâine și puțin pești pentru o mulțime înfometată; este o situație care produce disconfort, aceleași senzații pe care le încercăm și noi când anunțăm Cuvântul, când vorbim de gesturi de solidaritate, de gesturi de bine.
Dar gesturile noastre sunt fecunde numai dacă însoțesc opera lui Dumnezeu. Suntem chemați să donăm acel puțin pe care îl avem, să împărtășim tot ceea ce suntem, pentru a ne asemăna măcar puțin cu Dumnezeu.
Dragi credincioși,
Colecta specială din anul acesta are ca scop strângerea de fonduri pentru susținerea ”aproapelui” nostru: 60 de copii și 50 de adulți vor servi, poate, unica lor masă pe zi, 30 de vârstnici vor fi ajutați cu alimentele de bază, necesare supraviețuirii lor, 85 de persoane vor putea să facă un duș, odată pe lună și 100 de familii vor primi un pachet de alimente.
Prin urmare, tasul din data de 11 noiembrie 2018 va fi predat, de fiecare parohie, Asociației Caritas Eparhial Oradea, în vederea susținerii semenilor noștri.
În numele acestora, invocăm binecuvântarea Cerului asupra voastră și familiilor voastre.
Pr. Olimpiu TODOREAN
Președinte