„Senatul Universitatii din Oradea a conferit ieri, 10 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Ladislau Gyémant. Distinctia a fost acordata la initiativa Departamentului de Relatii Internationale si Studii Europene din cadrul Facultatii de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii.
Momentul festiv a avut loc în cadrul sedintei solemne a Senatului, una dintre manifestarile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la adoptarea Declaratiei de la Oradea, din 12 octombrie 1918. Din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea au participat parintele vicar cu preotii, Antoniu Chifor, Domnul Ionut Popescu, directorul Departamentului de Teologie Oradea si Eugen Ivut, secretar episcopal.
„As mentiona câteva lucrari de mare eruditie si de respiratie intelectuala: Miscarea nationala a românilor din Transilvania între anii 1790 si 1848, Repertoriul izvoarelor statistice privind Transilvania 1690-1847 si, mai ales, Conscriptia fiscala a Transilvaniei din anul 1750. Este co-autor la Istoria Românilor, la Istoria României. Transilvania (1997). Lui îi datoram si una dintre cartile de baza ale culturii române: Ion Budai Deleanu, De originibus populorum Transilvaniae” (Editie critica, traducere si note). O alta latura a preocuparilor domnului Ladislau Gyémant a fost studierea istoriei everilor din Transilvania”, a spus prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul Facultatii de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii.
Cercetatorul si istoricul Ladislau Gyémant s-a nascut la Oradea, la 12 septembrie 1947, într-o familie de supravietuitori ai lagarelor naziste de la Mauthausen si Auschwitz. A absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea, dupa care a urmat istoria în cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. La absolvirea facultatii, în 1970, ca sef de promotie pe tara, a preluat postul de la Institutul de Istorie din Cluj, lucrând sub coordonarea academicianului Stefan Pascu. Profesorul Ladislau Gyémant a fost unul dintre initiatorii Institutului de Studii Iudaice si Istorie a Evreilor „Dr. Moshe Carmilly”', fiind ales în 1990 director al acestei institutii, pe care a condus-o pâna în 2012.

Sursa: https://www.crisana.ro