„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu în aceasta perioada binecuvântata a postului Mare am ajuns pelerin în Tara Sfânta. Majoritatea celor din grupul de 40 de persoane erau pentru prima data acolo si au simtit o strângere de inima atunci când la coborârea din avion am pus piciorul pe acel pamânt binecuvântat de prezenta fizica a Fiul lui Dumnezeu în urma cu 2000 de ani.
Fiecare dintre noi am încercat un urcus spiritual, desi poate epuizante deplasarile pentru decana de vârsta Irina (82 de ani) sau pentru bolnavii cronici, totusi pentru noi Isus era acolo si acum si ne dadea aripi…. aripi de înger pentru cer.
Impresionanta a fost deplasarea cu barca pe marea Tiberiadei „împreuna cu apostolii si cu Petru” unde ne-am închipuit ca Isus vine pe mare la noi, ….. am fost apoi si noi o parte din grupul de cinci mii de oameni pentru care Isus a înmultit pâinile si a pestii la Tabca.
Pe Muntele Sion, locul unde traditia spune ca ar fi mormântul lui David, unde a avut loc Cina cea de Taina si unde Maica Domnului a fost ridicata la cer dupa ce a adormit ne-a facut sa simtim ca suntem mai aproape de cer.
IERUSALIMUL, centrul spiritual a trei mari religii monoteiste pentru noi crestinii este centrul universului deoarece ACOLO ÎN EL AM PRIMIT MÂNTUIREA DE LA DUMNEZEU PRIN SÂNGELE VARSAT DE FIUL SAU ISUS. VIA DOLOROSA PE CARE AM MERS PE RÂND CU CRUCEA ÎN SPATE este locul unde fiecare dintre noi ne-am adus aminte ca pelerinajul nostru pe acest pamânt trebuie facut în spirit de sacrificiu si umilinta desavârsita.
Si totusi grijile pamântesti pe unii dintre noi ne tinea tristi abatuti si departe de fiorul spiritual pe care trebuia sa ni-l inspire aceste locuri minunate. Atunci am calatorit spre Ierihon unde cu mintea am urcat în sicomorul lui Zacheu „pentru a-l putea vedea pe Isus”, unii au reusit!! Si l-au primit pe El în inima lor.
Biserica Sfântul Petru, Capernaumul, Marea Galileii, Marea Moarta, Zidul plângerii, Muntele Maslinilor, Gradina Ghetsimanii, Ain Karem (locul nasterii Sfântului Ioan Botezatorul) au fost câteva puncte de referinta pentru o calatorie spirituala a fiecaruia dintre noi care ne-au pregatit pentru întâlnirea cu Fiul lui Dumnezeu de la Biserica Mormântului Domnului din Ierusalim. Apoi am avut timp sa meditam la starea sufletului nostru printr-o retragere în desert unde pe lânga meditatia pe care am facut-o am avut ocazia sa cunoastem simplitatea si modestia oamenilor desertului.
Ne-am întors acasa cu dorinta de a darui si semenilor nostri din bucuria spirituala cu care ne-am încarcat inimile în Tara Sfânta!