„La Muzeul Orasului Oradea, este deschisa Expozitia de arta sacra „Tezaur Episcopia Tulcii”, care aduce în fata publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericesti reprezentative pentru trei secole (XVIII, XIX si XX), dar si pentru aria culturala si confesionala a Dobrogei de Nord.
Episcopia Tulcii si Muzeul National Brukenthal au deschis, ieri, în orasul de pe Crisul Repede, Expozitia de arta sacra „Tezaur Episcopia Tulcii”. Expozitia de la Oradea prezinta, alaturi de Evangheliile ferecate (având stanta otomana), potire datând de la începutul secolului al XIX-lea cu picior prismatic, talpa polilobata si cupa conica, decorate cu motive de factura gotica, bizantina si ruseasca. În ornamentatia acestor potire apar figuri ce îi reprezinta pe Mântuitorul Iisus Hristos si pe sfinti, reprezentari figurative, motive vegetale: flori, vrejuri, frunze, spatiile intermediare fin decupate de entrelacs-uri în relief.
O piesa importanta este Crucea de procesiune, ce impresioneaza prin dimensiune. Tehnica de executie a sculpturii crucilor de procesiune îsi are traditia în atelierele de la Muntele Athos. Deoarece simbolizeaza jertfa lui Iisus, iconografia sculptata a crucii ilustreaza cele mai semnificative momente din viata Mântuitorului, în special Patimile.
Icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir se singularizeaza prin dimensiunile neobisnuit de mari, dar mai ales prin valoarea deosebita a ferecaturii de argint (este datata în 1833), elocventa pentru calitatea întregii colectii de icoane de pe teritoriul dobrogean.
Pe lânga chivotele de factura ruseasca, se remarca chivotul de la Manastirea Celic Dere, care este o macheta de biserica pentru procesiune. Totodata, se remarca decoratiile din medalioanele cu sfinti, busturile sfintilor, cât si registrele cu sfinti si serafimi. Scena Adormirii Maicii Domnului, hramul manastirii, este realizata miniatural, cu 16 personaje, aceasta scena fiind conturata de o rama. Superior, într-un triunghi echilateral ce simbolizeaza perfectiunea, se afla ochiul Dumnezeirii, de sub care ies razele harului, conform organizatorilor.
Expozitia este realizata de Episcopia Tulcii, în parteneriat cu mai multe institutii, precum: Asociatia culturala „Pictor Octavian Smigelschi”, Muzeul National Brukenthal Sibiu. În cadrul parteneriatului încheiat între Episcopia Tulcii si Muzeul Brukenthal din Sibiu, toate obiectele liturgice expuse au fost curatate în atelierul de restaurare-conservare al Muzeului.
La Oradea, expozitia a fost inaugurata ieri, la Muzeul Orasului, gazde fiind Angela Lupsea, directorul Muzeului si Ionut Ciorba, director adjunct.
Printre oaspetii prezenti la eveniment s-au numarat: Preasfintia Sa Visarion Baltat, episcopul Tulcii, Preasfintia Sa Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, parintele Simion Goga, protopopul Oradiei, Fodor Jozsef, vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Eugen Ivut, secretar episcopal Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea, Alexandru Constantin Chituta, curatorul expozitiei, sef sectie Muzeul National Brukenthal si presedinte al Asociatiei Culturale Octavian Smigelschi, Diana Iancu, muzeograf si co-curator al expozitiei si Ionel Vila, secretarul Primariei municipiului Oradea.
Expozitia ramâne deschisa la Muzeul Orasului Oradea, timp de doua luni, putând fi vizitata de marti pâna duminica, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Sursa: https://www.crisana.ro