„Sarbatoare anticipata, miercuri, pe strada Aurel Lazar din Oradea! Cu doua zile înaintea marcarii centenarului semnarii actului de independenta a românilor din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, din 12 octombrie 1918, la Muzeul „Aurel Lazar” a fost vernisata o expozitie dedicata faptelor din Bihorul toamnei anului 1918 si primaverii anului 1919. La acest eveniment Episcopia Greco-Catolica de Oradea a fost reprezentata de catre parintele Antoniu Chifor, vicar cu preotii si Eugen Ivut, secretar episcopal.

Pentru marcarea celor 100 de ani de la semnarea Declaratiei de Independenta, pe fatada cladirii muzeului au fost amplasate doua placi comemorative. Dezvelite la începutul evenimentului de miercuri, ele prezinta „omagiul nostru semnatarilor Declaratiei de la Oradea din 12.X.1918 – Aurel Lazar, Alexandru Vaida-Voevod, Aurel Vlad, Ioan Suciu, Ioan Ciordas, Gheorghe Crisan, Vasile Goldis, Stefan Cicio Pop, Teodor Mihali, Sever Dan, Gheorghe Popoviciu”. Dezvelirea a fost urmata de slujba de sfintire a celor doua placi.

„Un act inovativ”

Expozitia are doua parti: una dedicata reprezentantilor bihoreni la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, respectiv alta dedicata perioadei pâna în 20 aprilie 1919, când Armata Româna a intrat în Oradea. În cadrul vernisajului, prefectul judetului Bihor, Ioan Mihaiu, a aratat ca, prin gestul de a-si „deschide casa” pentru semnarea actului de independenta, Aurel Lazar a „schimbat soarta oradenilor pentru urmatoarele decenii”. Evenimentul „face parte dintr-o serie, prin care îi omagiem pe cei care au contribuit la Marea Unire”, a punctat Ioan Mang, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor.

Despre proiect a vorbit apoi directorul Muzeului Tarii Crisurilor, Aurel Chiriac. „Când am gândit proiectul placilor comemorative, nu am bagat de seama ce impact emotional va avea. (…) Actul de la Oradea a fost unul transant, care spunea fara echivoc ca drumul nostru era de despartire de Imperiul Austro-Ungar”.

Invitat, profesorul Ion Cârja, de la Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, le-a vorbit celor prezenti despre semnificatia zilei de 12 octombrie în context international, subliniind ca actul de la Oradea avea un „caracter inovativ”, pentru ca „românii renuntau cu fermitate sa mai caute solutii la problemele lor în Austro-Ungaria”. Festivitatea s-a încheiat cu depunderea de jerbe si coroane de flori la placile comemorative, urmata de defilarea garzii de onoare.

Razboi si pace

Ideea din spatele titlului expozitiei a venit de la o cruce din Rieni, a unui erou din Primul Razboi Mondial, disparut, cum scrie acolo, „la spargerea lumii”. Între piesele expozitiei, vizitatorii vor descoperi cele 14 puncte ale presedintelui american W. Wilson, credentionalele si listele delegatilor bihoreni la Alba Iulia, precum si documente si copii ale unor ziare de epoca. Este proiectat, de asemenea, un film cu imagini de epoca. „Din expozitie veti vedea ca lumea rurala, mica istorie, era conectata la ce se întâmpla în lume”, a precizat istoricul Gabriel Moisa.

În finalul evenimentului, câteva zeci de elevi ai liceului ”Aurel Lazar” au format un lant uman de la muzeu pâna la statuia avocatului, unde au pasat din mâna în mâna o copie a Declaratiei de Independenta.

Expozitia „Bihorul la spargerea lumii” va ramâne permanenta.

Dubla conferinta

Evenimentele dedicate zilei de 12 octombrie 1918 au continuat în a doua parte a zilei la Universitatea din Oradea, cu conferintele internationale „Europa la …spargerea lumii” si „Europa la 100 de ani de la Primul Razboi Mondial”. Deschiderile au avut loc în biblioteca universitara, respectiv Aula Magna, fiind urmate de prezentari în plen si pe sectiuni. Invitati au fost profesori si istorici din România, Ungaria, Republica Moldova, Serbia, Franta, precum si din alte state europene.

Conferinta „Europa la …spargerea lumii” este organizata de Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie si Filosofie si Academia Româna, prin Centrul de Studii Interdisciplinare. Prezentarile s-au axat pe generatia Unirii, contextul Unirii, atitudinea populatiei vremii vizavi de Unire s.a.

Sursa: https://www.ebihoreanul.ro