„Luni, 08.10.2018, o delegatie a profesorilor Colegiului National „Samuil Vulcan” a ridicat un parastas în memoria episcopului greco-catolic Samuil Vulcan.
Anual, cu ocazia aniversarii înfiintarii colegiului vulcanian, o delegatie din partea cadrelor didactice al distinsei scoli fac un pelerinaj la mormântul episcopului Samuil Vulcan, care a ctitorit aceasta „scoala româneasca” în Beius, în anul 1828.
În acest an, la împlinirea a 190 de ani de învatamânt în aceasta „cetate de cultura beiuseana”, o delegatie de profesori si elevi, condusa de directorii scolii, doamna profesor Ilies Mihaela, respectiv domnul profesor Gavra Viorel au coborât în cripta Catedralei greco-catolice „Sf. Nicolae” din Oradea pentru a-si prezenta omagiul la mormântul episcopului iluminist Samuil Vulcan. Slujba parastasului a fost oficiata de mai multi preoti, printre care, parintele vicar general, Vatamanelu Mihai, alaturi de parintele vicar pentru preoti, Chifor Antoniu, parintele paroh, Duma Ovidiu si parintele protopop de Beius, Zima Zorel, însotitor al delegatiei beiusene.
Saptamâna 8-12 octombrie, care a început cu un Tedeum oficiat în curtea colegiului de catre parintele Zima Zorel, este dedicata acestei aniversari si se va încheia vineri cu o întrunire festiva la care vor participa distinsi invitati, când va avea loc si dezvelirea si sfintirea unui bust al episcopului Samuil Vulcan.