„Conform unui comunicat publicat de Biserica Greco-Catolica Ucraineana, în timpul întâlnirii cu Arhiepiscopul Major Sviatoslav Sevciuc, de marti, Papa Francisc a laudat Biserica pentru dedicarea ei pentru cauza unitatii. Pontiful a multumit Bisericii Greco-Catolic Ucrainene pentru martiriul ei „ca marturie despre credinta crestina si a faptului ca Succesorul lui Petru are o misiune speciala pentru unitatea crestina”, se citeste în respectivul comunicat.

Vaticanul a anuntat ca Papa Francisc se va întâlni cu Arhiepiscopul Major Sevciuc pe 3 iulie, la Casa Santa Marta, dar nu a oferit detalii despre întâlnire. Întâlnirea a fost ceruta de prelatul ucrainean pentru a marca „a 1030-a aniversare de la Botezul Ucrainei”. Evenimentul celebrat este Botezul din 988 al lui Vladimir cel Mare, marele print de Kiev, care a dus la încrestinarea regiunii, astfel ca evenimentul este comun pentru Ucraina, Rusia si Belarus. Prelatul i-a spus Papei ca Biserica Greco-Catolica Ucraineana da marturie despre „unitatea de care s-a bucurat Biserica lui Cristos în primul mileniu, pe vremea Botezului Sf. Vladimir, si o marturie speciala prin martirii si marturisitorii secolului XX”.

Liderul greco-catolic a discutat despre relatiile Bisericii sale cu celelalte Biserici din Ucraina, inclusiv cu Biserica Ortodoxa Rusa si cu Bisericile Ortodoxe nationale (sunt trei Bisericile Ortodoxe din Ucraina, ceea ce face situatia ecumenica deosebit de delicata în regiune). Prelatul a spus ca diviziunea din sânul Ortodoxiei ucrainene este o realitate dureroasa, amintind printre altele ca nici Botezul nu este recunoscut reciproc, astfel ca la trecerea dintr-o Biserica în alta se cere reprimirea acestui Sacrament.

Sursa: https://www.catholica.ro