„Sâmbata, 7 iulie 2018, a avut loc la Bari Ziua de rugaciune pentru pace în Orientul Mijlociu, organizata la initiativa papei Francisc în orasul Sfântului Nicolae. Pontiful a invitat la aceasta zi de rugaciune patriarhii catolici si ortodocsi din Orientul Mijlociu, care au raspuns cu o generozitate emotionanta. Initiativa spirituala are ca generic ”Pace tie! Crestinii, împreuna pentru Orientul Mijlociu”.
Adrian Danca – Cetatea Vaticanului.
7 iulie 2018 – Vatican News ”Exista pericolul ca prezenta fratilor si surorilor în credinta sa fie stearsa, desfigurând chipul însusi al regiunii, pentru ca un Orient Mijlociu fara crestini nu ar fi Orientul Mijlociu”: a spus papa Francisc în discursul de la începutul Zilei de rugaciune si reflectie despre pace în Orientul Mijlociu, organizata la initiativa pontifului sâmbata, 7 iulie 2018, la Bari, orasul Sfântului Nicolae. Papa a invitat la aceasta zi de rugaciune patriarhii catolici si ortodocsidin Orientul Mijlociu, care au raspuns cu o generozitate emotionanta. Initiativa spirituala are ca generic ”Pace tie! Crestinii, împreuna pentru Orientul Mijlociu”.
Pontiful a ajuns cu elicopterul la Bari sâmbata în jurul orei 8.00. Dupa ce a salutat personal patriarhii rasariteni în fata bazilicii ”Sf. Nicolae”, a mers sa se închine împreuna la relicvele sfântului si a aprins candela artistica a celui venerat deopotriva în Rasarit si în Apus.
Primul moment al Zilei a fost Rugaciunea comuna pentru pace în Orientul Mijlociu, care a început la 9.30 în Piata ”La Rotonda” de la tarmul marii. Aici papa Francisc si patriarhii orientali erau asteptati de un mare numar de pelerini si credinciosi, care urmareau ceremonia cu ajutorul maxi-ecranelor.
În cuvântul de prezentare a Rugaciunii comune, Sfântul Parinte a subliniat importanta locului în care se desfasoara întâlnirea religioasa cu patriarhii rasariteni. ”Am venit peregrini la Bari, fereastra deschisa larg spre apropiatul Orient, purtând în suflet Bisericile noastre, popoarele si numeroasele persoane care trec prin situatii de mare suferinta”, a spus pontiful în discursul sau. ”În Orientul Mijlociu se afla radacinile sufletelor noastre. Dar asupra acestei splendide regiuni, s-a adunat, mai ales în ultimii ani, un nor negru de întuneric: razboi, violenta si distrugere, forme de ocupatie si de fundamentalism, migratii fortate si abandon, toate în tacerea multora si cu complicitatea multora”.
Papa Francisc: «Orientul Mijlociu a devenit pamântul unor oameni care îsi abandoneaza tara. Si exista riscul ca prezenta fratilor si surorilor în credinta sa fie stearsa, desfigurând chipul însusi al regiunii, pentru ca un Orient Mijlociu fara crestini nu ar mai fi Orientul Mijlociu».
”Sa ne rugam uniti”, a fost îndemnul pontifului, ”ca sa cerem de la Stapânul cerului pacea pe care cei puternici de pe pamânt nu au reusit înca sa o gaseasca. De pe cursul Nilului la Valea Iordanului si mai departe, dincolo de Oronte, pâna la Tigri si Eufrat, sa rasune strigatul Psalmului: ”Pace tie!” (122,8). Împreuna cu psalmistul imploram în mod special pentru Ierusalim, cetatea sfânta si iubita de Dumnezeu dar ranita de oameni, asupra careia Domnul continua sa plânga: «Pace tie!». Indiferenta ucide, iar noi vrem sa fim vocea care contrasteaza omuciderea indiferentei. Vrem sa dam voce celui fara voce, celui care are de înghitit numai lacrimi, pentru ca Orientul Mijlociu astazi plânge, sufera si tace, în timp ce altii îl calca în picioare cautând putere si bogatii. Pentru cei mici, cei simpli, cei raniti, pentru cei de partea carora sta Dumnezeu, noi imploram: «Pace tie!»”.
La finalul Rugaciunii pentru pace, papa si patriarhii s-au întors la bazilica ”Sf. Nicolae” pentru al doilea moment important al Zilei: un dialog fratern cu usile închise. Dupa o reflectie introductiva, încredintata monseniorului Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al Patriarhatului latin al Ierusalimului, a urmat un timp de interventii libere. Reprezentantii Bisericilor din care fac parte peste un miliard de crestini au împartasit în comun punctele de vedere, observatiile si propunerile raportate la situatia concreta a respectivelor comunitati.
În mod sugestiv, la încheierea întâlnirii portile bazilicii ”Sf. Nicolae” s-au redeschis, iar papa Francisc si ceilalti participanti au iesit împreuna pe esplanada lacasului de cult pentru a elibera spre cer un stol de porumbei primiti din mâinile copiilor.

Sursa: https://www.vaticannews.va