„Papa Francisc si Consiliul Cardinalilor s-au întâlnit saptamâna aceasta pentru a continua discutiile despre reforma Curiei Romane, concentrându-se acum pe Congregatia pentru Evanghelizarea Popoarelor si pe Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizari. Conform comunicatului din 26 aprilie, în cea de-a IX-a sesiune, Cardinalii au studiat de asemenea textele de propuneri pentru Papa Francisc privitor la Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios, pentru Textele Legislative, respectiv privitoare la cele trei Tribunale din Vatican.
Nu sunt schimbari mari de asteptat în urma acestei întâlniri, a declarat miercuri Greg Burke, purtatorul de cuvânt al Sfântului Scaun. De data aceasta, a spus el, Cardinalii si Papa s-au concentrat pe reglementarile din departamentele vaticane, sperându-se sa se ajunga la un fel de „nou Pastor bonus”, constitutia apostolica din 1988 prin care Papa Ioan Paul al II-lea reglementa competentele si activitatea Curiei Romane. Au fost analizate anumite aspecte privind Penitenteria Apostolica, Signatura Apostolica si Rota Romana, cele trei tribunale din Vatican. S-a investit un timp considerabil si în discutarea principiilor privind selectarea si pregatirea personajului Sfântului Scaun, a laicilor si clericilor deopotriva.
Pe lânga cei noua membri ai Consiliului si Papa Francisc, la anumite parti din întâlnire au participat oficiali ai Secretariatului de Stat, ai Consiliului pentru Economie, respectiv ai Oficiului pentru Munca al Scaunului Apostolic. Cardinalul George Pell a oferit informatii despre Secretariatul pentru Economie, în special despre monitorizarea bugetelor si despre „formarea personalului”. Cardinalul Sean O’Malley a vorbit despre Comisia Pontificala pentru Protectia Minorilor, pe care o conduce, despre întâlnirea plenara din martie si despre diferitele activitati desfasurate.
Cardinalii au abordat si alte teme: de la alegerea Episcopilor, la restructurarea Congregatiilor pentru Evanghelizarea Popoarelor, respectiv pentru Bisericile Rasaritene, dar si a Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios. Au continuat discutiile despre descentralizare, despre relatia dintre Conferintele Episcopale si Curia Romana si despre cum sa se puna Curia mai mult în slujba Episcopilor locali. Urmatoarea întâlnire a C9 este prevazuta pentru 12-14 iunie.

Sursa: http://www.catholica.ro