De M. Chiara Biagioni

Trebuia sa fie o masa rectangulara, dar pâna la urma s-a optat pentru o masa enorma rotunda în jurul careia sunt pozitionate 20 de scaune si 20 de microfoane. Aici, în inima bazilicii "Sfântul Nicolae", cu navata complet eliberata de banci, papa Francisc cu conducatorii Bisericilor si comunitatilor crestine din Orientul Mijlociu se vor întâlni mâine pentru o sesiune de dialog si reflectie cu usile închise si de doua ore despre provocarile pacii si ale crestinilor care traiesc în aceste tinuturi martirizate.

Scaunele sunt toate egale, semn – voit – ca toti au acelasi drept de cuvânt. Este imaginea unei sinodalitati "deschise la lume" care, pentru prima data în istoria Bisericii moderne, sa se realizeze aici, la Bari, în orasul sfântului Nicolae, în solidaritate cu crestinii persecutati si cu toate popoarele victime în tinuturile martirizate din Orient. Este un eveniment ecumenic istoric: conducatorii Bisericilor au fost de acord sa puna deoparte disputele teologice care le despart, si nu numai atât, sa se aseze unii alaturi de altii uniti în aceeasi preocupare pentru victimele razboaielor si pentru soarta crestinilor din Orientul Mijlociu si mai ales sa ceara pacea cu un singur glas în lume.

Asezati la masa vor fi "numai" conducatorii sau delegatii Bisericilor Ortodoxe, Ortodoxe Orientale, Orientale si Catolice Orientale; reprezentantul Bisericii Luterane si reprezentanta, o femeie, a Consiliului Ecumenic al Bisericilor Crestine din Orientul Mijlociu. Alaturi de papa se vor aseza Monseniorul Pierbattista Pizzaballa, administrator apostolic al patriarhiei de Ierusalim care va avea misiunea de a tine conferinta care va deschide dupa aceea dialogul. În bazilica, nu va intra nimeni. Toti vor trebui sa iasa afara. Discutia este protejata de o circumspectie maxima. Sunt admisi numai asistentii patriarhilor (asezati în spatele lor); traducatorii (sunt cinci limbi care vor fi folosite: italiana, araba, greaca, engleza si franceza), cei care se ocupa de telecamere cu circuit închis (pentru a permite traducatorilor sa urmareasca si mimica) si, în sfârsit, sunt patru scaune pe care vor sta cardinalii Pietro Parolin, Angelo Becciu, Leonardo Sandri si Kurt Koch.

Rugaciune si reflectie. Pe aceasta directie, relateaza la agentia SIR parintele Giovanni Distante, rector al bazilicii "Sfântul Nicolae", se va desfasura Ziua pentru pacea în Orientul Mijlociu pe care papa Francisc si patriarhii au voit-o cu putere. De fapt, sesiunea de dialog este precedata de doua momente forte de rugaciune. Primul este venerarea în cripta bazilicii a relicvelor sfântului Nicolae. Dupa ce i-a primit pe patriarhi, papa Francisc va coborî cu ei în cripta si va aprinde candela uni-flacara. "Candela – afirma parintele Distante – este în forma de barca ce reprezinta Biserica. Si pe barca se evidentiaza marturia lui Nicolae". De fapt, pe umerii sfântului sunt doua cupe care reprezinta una Biserica din Orient si cealalta pe cea din Occident cu înscrisul, în greaca si în latina, rugaciunii lui Isus adresate Tatalui, înainte de a muri, "ca sa fie una". Aceste cupe sunt alimentate de uleiuri diferite si vrea sa demonstreze diversitatea de rituri din care se compune Biserica. "Reprezinta bogatia Bisericii"; explica rectorul. "Din punct de vedere simbolic este semnul unitatii în diversitate. Cu toate ca este alimentata de uleiuri diferite, rezultatul este aprinderea unei singure flacari".

Dupa venerarea patriarhilor la mormântul sfântului Nicolae si aprinderea candelei cu o singura flacara, conducatorii religiosi vor ajunge la rotonda din Largo GIannella unde a fost pregatita o scena pe care se va desfasura un moment de rugaciune. Dupa aceea, papa Francisc si patriarhii se vor întoarce în bazilica unde va fi sesiunea de reflectie cu usile închise. La sfârsitul întâlnirii, toti vor iesi pe platoul bazilicii si papa Francisc va citi un mesaj de încheiere. Dupa aceea, un grup de copii va da drumul la niste porumbei ca semn de pace.

Bazilica este centrul cultului lui Nicolae. Mii de pelerini vin din toata lumea în acest loc pentru a-l venera pe sfântul Nicolae. Se calculeaza ca în fiecare an trec pe aici peste un milion de pelerini si turisti. Cripta poate sa primeasca pâna la 250 de persoane si joia când ortodocsii rusi celebreaza Dumnezeiasca Liturghie cripta se umple. Pelerinii rusi sunt cei mai numerosi. Urmeaza românii, grecii si georgienii. Dar si credinciosi ortodocsi care provin din Eritreea si Etiopia.

"Mediterana – mai comenteaza parintele Distante – este leaganul religiilor monoteiste si nu mai poti fi membru al uneia dintre aceste religii si sa poti gândi la un Dumnezeu bun, milostiv, la un Dumnezeu al pacii. Nu putem sa-l prezentam în ochii lumii ca un Dumnezeu diferit de cel care este. Tot ceea ce este contrar are loc în Mediterana astazi, rod al îndepartarii noastre de Dumnezeu si al pacatului nostru. Papa sufera pentru aceasta regiune martirizata de razboi si de terorism si ne invita sa reflectam asupra celor care pot sa fie responsabilitatile noastre si conditiile pe care le sa le stabilim pentru ca sa revina pacea. Astazi într-un moment asa de trist al istoriei nu putem sa ne prezentam dezbinati. Ci trebuie sa ne unim în rugaciune, sa ne însusim suferinta acestui popor si sa invocam de la Dumnezeu darul pacii. Si forta necesara pentru a-l lasa ca mostenire lumii care vine, lumii viitoare".

(Dupa agentia SIR, 6 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro