„Sâmbata, 12 mai 2018, la Seminarul diecezan din Pordenone a avut loc întâlnirea de primavara a preotilor greco-catolici români din regiunea ecleziastica Triveneto. Evenimentul s-a desfasurat sub îndrumarea pr. dr. Raimondo Rudolf Salanschi, coordonator al parohiilor greco-catolice din aceasta regiune, fiind organizat de pr. Vasile Nistor, responsabil al comunitatii din Spilimbergo.
În debutul întâlnirii preotii români au avut onoarea de a fi salutati de mons. Giuseppe Pellegrini, episcop al diecezei de Concordia-Pordenone. Excelenta Sa si-a manifestat bucuria de a ne cunoaste si a împartasit cu noi anumite provocari pastorale concrete întâlnite în slujirea pe care o desfasoara. De asemenea, prelatul italian s-a aratat încântat de prezenta credinciosilor catolici bizantini în zona, atât români cât si ucraineni.
Dupa acest moment preotii români au continuat întâlnirea cu alte puncte de pe ordinea de zi. În primul rând, toti cei prezenti si-au manifestat bucuria frateasca a revederii. În acest sens a fost subliniata dimensiunea fraterna a acestor initiative, care, dincolo de cele discutate, constituie un aspect esential al colaborarii si comuniunii între preotii din diaspora. Printre cele discutate s-au mai regasit precedenta Întâlnire Nationala a preotilor de la Bologna si urmatoarea Întâlnire Europeana a preotilor de la Bruxelles, 1-3 octombrie a.c. De asemenea, s-a discutat despre numirea pr. Cristian Crisan drept Vizitator Apostolic pentru parohiile române unite din diaspora europeana. În acest sens, a fost subliniata atentia pe care papa Francisc, prin dicasterele aferente, o arata fata de Biserica noastra.
Întâlnirea s-a încheiat cu masa de prânz oferita de gazda noastra în seminar, ocazie cu care l-am avut în mijlocul nostru pe don Roberto Tondato, rector al institutiei si cancelar episcopal. Multumind Domnului pentru ocazia de a ne revedea si de a petrece câteva momente împreuna, fiecare s-a îndreptat apoi catre locul unde îsi desfasoara misiunea, nu înainte de a ne lua ramas bun si de a multumi gazdei.