„Sâmbata, 12 mai, relicvarul Sfântului Anton de Padova a ajuns si în Beius. Acest moment spiritual se înscrie în cadrul pelerinajului national (7 mai – 13 iunie) organizat de Provincia Franciscana „Sfântul Iosif” a Fratilor Minori Conventuali din România si de echipa redactionala a revistei Mesagerul Sfântului Anton cu acordul si binecuvântarea Conferintei Episcopale din România. Conform celor afirmate de calugarii prezenti se doreste a se oferi posibilitatea numerosilor sai cinstitori sa-l întâlneasca si sa-i ceara ajutorul si mijlocirea, mai ales, pentru sustinerea si ocrotirea familiei si pentru diversele cereri comunitare si personale.
În cadrul acestui pelerinaj sunt purtate în parohii doua relicvarii. Unul solemn, sub forma unui bust aurit al Sfântului, care tine în mâna stânga o carte: Biblia, pe care este asezat un ostensoriu ce contine o parte însemnata din „massa corporis”. De mâna dreapta, ridicata pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniana, reprezentând fecioria. Acest bust, care poate fi purtat în procesiune, va fi expus în biserici pentru venerarea publica de catre credinciosi. Al doilea relicvariu, mai mic, sub forma de ostensoriu, contine o alta parte însemnata din „massa corporis”. Acesta este folosit, de obicei, pentru binecuvântari si pentru vizitele la bolnavi sau în alte locuri.
Relicvarul a fost întâmpinat la ora 15:30 de preotii parohi ai bisericilor catolice din orasul Beius: parintele paroh romano-catolic, Anton Jitaru, si parintele paroh greco-catolic, Zorel Zima, protopop al locului. În glasul clopotelor, relicvarul mic a fost primit si purtat spre altarul Bisericii greco-catolice „Sfintii Trei Ierarhi” (Beius) de catre parohul, preot Zorel, iar bustul, purtat de catre preotii din parohiile învecinate, a fost asezat în centrul bisericii.
Dupa salutul de primire, respectiv cuvintele spirituale ale calugarilor însotitori, rugaciunile cu diverse cereri de mijlocire au debutat cu o rugaciune rostita în cor de toti preotii prezenti. Credinciosi din parohiile învecinate: Stei, Vascau, Valea de Jos, Gradinari, Dragoteni, Petrani, Pocola, Prisaca, alaturi de cei din Beius au avut ocazia venerarii personale si a asezarii intentiilor în fata Sfântului Minunilor. Rozarul închinat celei a carei nume este „miere pe buze”, dupa exprimarea pioasa a Sfântului Anton la adresa Sfintei Fecioare Maria, a fost presarat cu meditatii sustinute de parintele paroh, inspirate atât din misterele propuse cât si din viata si învataturile sfântului venerat. Momentul de venerare a avut ca punct central orientarea sufletelor, prin mijlocirea si dupa pilda si îndemnul antonian, spre Isus prezent pe altar în cadrul celebrarii Sfintei Liturghii. Aceasta a fost celebrata de protopopul locului alaturi de confratii preotii calugari si parohi din jur, respectiv animata de corul bisericesc „Ioan Busitia” avându-l ca dirijor pe Zoltan Boldis. Ziua de bucurie, spiritualitate si rugaciune s-a încheiat cu binecuvântarea copiilor de la oratoriul „Colt de Rai”, care, alaturi de profesoara lor, Carmen Zima, au cântat lui Isus, Celui spre care îndemna neobosit acest mare Sfânt, protector si al copiilor.