Astăzi, a avut loc a doua întâlnire online a preoților din Episcopia Greco-catolică de Oradea. După rugăciunea de început condusă de către părintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții a urmat cuvântul și salutul Preasfințitului Virgil, episcop greco-catolic de Oradea. Surpriza a fost prezența Preasfinției Sale Ioan Călin Bot, episcop auxiliar de Lugoj, aflat în trecere prin Oradea, care a salutat preoții prezenți, transmițându-le și o încurajare.

         Preasfințitul Virgil a amintit faptul că Isus este plinătatea care ne umple sufletul, această plinătate ne aduce bucurie. Această bucurie trebuie să fie exteriorizată, dusă în lume, bucuria noastră fiind Cristos care vine în lume. De asemenea ierarhul a amintit și câteva îndrumări și recomandări de care preoții trebuie să țină cont în aceste vremuri tulburi.

         Meditația cu titlul „Chemați să vestim o Naștere” a fost susținută de către părintele călugăr franciscan Bogdan Emilian Bălașcă, în prezent directorul Liceului Teologic din Roman.

         Chemarea să vestim o Naștere este o chemare a tuturor creștinilor, dar mai ales a preoților. Nașterea nu este o reprezentare, ci un eveniment. Fiecare dintre noi avem nevoie de o naștere nu numai universală ci și una personală.

         Părintele a prezentat un Vocabular al Nașterii, care conține 5 cuvinte:

  1. Surpriza – Crăciunul trebuie să producă o surpriză din partea lui Dumnezeu, făcută în viața noastră.
  2. Bucuria – ce anume se bucură din noi? De Crăciun se bucură acea parte din noi care nu aparține lumii.
  3. Teribil – Crăciunul este un lucru teribil, pentru acea parte din noi care este atașată lumii și păcatului.
  4. Ruptura – Cristos când se naște rupe ceva, separă ceva…începe era creștinătății, Cristos vine să proclame Fericirile.
  5. Golire – avem nevoie mai ales în această perioadă să ne golim de tot ceea ce ne intoxică sufletul.

La final a avut loc un moment de discuții și împărtășiri pe baza meditației făcută de către Bogdan Emilian Bălașcă iar Preasfințitul Virgil a transmis tuturor binecuvântarea.

Eugen Ivuț