„Nuntiul apostolic în Austria a declarat marti, 1 mai 2018, ca este „întristat si rusinat” ca Episcopii si preotii din Germania au criticat dispozitia guvernului din Bavaria de a se afisa cruci la intrarea în cladirile guvernamentale. „Ca Nuntiu apostolic, ca reprezentant a Sfântului Parinte, sunt întristat si rusinat ca atunci când într-o tara vecina sunt afisate crucile, dintre toti oamenii tocmai Episcopii si preotii s-au gândit ca trebuie sa critice decizia. Ce rusine! Este inacceptabil”, a declarat Arhiepiscopul Peter Zurbriggen la Universitatea Filozofico-Teologica Benedict al XVI-lea din Heiligenkreuz.

Nuntiul în vârsta de 74 de ani a deplâns o astfel de corectitudine religioasa si politica. El a luat cuvântul la „o zi de aducere de multumire” la Universitatea pontificala, condusa de o manastire cisterciana aflata la aproximativ 30 km sud-vest de Viena. „Multi stiu ca motoul meu episcopal este ‘Sancta Crux, mihi lux’: Sfânta Cruce, lumina mea”, a adaugat el, declarându-se de asemenea rusinat de faptul ca unii Episcopi îsi dau jos crucile pectorale atunci când viziteaza locuri din Tara Sfânta.

Comentariul Arhiepiscopului Zurbriggen vine dupa ce Cardinalul Reinhard Marx de Munchen si Freising a criticat decizia guvernului bavarez, spunând ca crucea este „un semn de opozitie fata de violenta, nedreptate, pacat si moarte, dar nu un semn [de excludere] împotriva altor oameni”. Crucea poate fi înteleasa gresit ca un simbol pur cultural, a spus el, si astfel folosita gresit de catre stat. Cardinalul Marx a spus ca guvernul bavarez a provocat „diviziune, neliniste si ostilitate”.

Episcopul Rudolf Voderholzer de Regensburg a laudat însa decizia guvernului, spunând ca „crucea este paradigma culturii apusene. Este expresia unei culturi a iubirii, a compasiunii si a sustinerii vietii. Apartine fundamentelor Europei”. Prezenta ei publica – întâlnita aproape peste tot în Bavaria traditional catolica – trebuie vazuta ca atare, primita si apreciata. Acesta este motivul pentru care, a mai spus Episcopul Voderholzer, crestinii au amplasat cruci pe vârful muntilor bavarezi: „Nu steagul national sau alte simboluri ale conducerii umane, cum ar dori altii sa vada, ci cruci.”

Sursa: http://www.catholica.ro