„Vineri, 19 octombrie 2018, la Liceul Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, Oradea, în colaborare cu Biroul Pastoral pentru Laici, Oradea si Asociatia Hope Italia, cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Bihor, s-a desfasurat activitatea „Liberi sa alegem”. Aceasta face parte din Proiectul National „World Youth Hope”, proiect desfasurat si în licee din Cluj – Napoca, Blaj si Bucuresti. Proiectul se bucura de binecuvântarea Preasfintiei sale Virgil Bercea, episcop de Oradea.
Liceenii au fost provocati sa se gândeasca la ce înseamna libertatea de a alege în era digitala. Ziua a început cu o conferinta în cadrul careia prof. Marco Brusati, director al Asociatiei Hope, Italia, i-a invitat pe elevi sa reflecteze la modul în care instrumentele media le influenteaza alegerile si modul de a trai. Tinerii au învatat ca trebuie sa fie constienti de faptul ca ca libertatea nu se câstiga odata pentru totdeauna ci se câstiga în fiecare zi, în orice alegere, chiar în cele mai marunte sau aparent nesemnificative, cum ar fi un like.
„Mi-a placut foarte mult conferinta d-lui profesor Marco Brusati deoarece ne-a prezentat pe întelesul nostru, al tinerilor, cât de influentata este libertatea noastra de catre tehnologiile moderne. Am învatat lucruri noi, care ne-au dat o alta perspectiva asupra dezvoltarii tehnologice si care ne vor fi utile în formarea noastra ca viitori adulti.” (Dragos Tomescu, elev)
Proiectul, care si-a dorit sa propuna tinerilor o alta viziune asupra erei digitale, a stimulat creativitatea elevilor care, în cadrul muncii pe echipe, au generat mesajul lor pentru o lume mai buna în care ei sa traiasca.
Ziua a culminat cu frumoasa prezenta a artistei Paula Seling, care i-a încurajat pe tineri prin experiente din propria sa viata. În timpul întâlnirii, a reusit sa ajunga la sufletul lor, atât prin marturia sa cât si prin piesele cântate, stârnind entuziasm, apreciere si ropote de aplauze. În concert, Paulei Seling i s-au alaturat elevi si fosti absolventi talentati ai liceului.
Munca în echipa a cadrelor didactice împreuna cu elevii, dar si cu invitatii din tara si strainatate a facut ca în aceasta zi sa fie sadita o samânta, sperând ca roadele sa fie culese într-un viitor cât mai apropiat.