„În perioada 23-25 martie 2018, la Pensiunea ,,Colt de rai” din Zalau, au avut loc exercitiile spirituale pentru adulti si familii, organizate de Departamentul pentru Pastoratia adultilor si a familiilor, din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. La aceasta întâlnire au participat în jur de 130 de persoane din diferite eparhii.
Tema acestor zile de reculegerea a fost: ,,Perle de spiritualitate în Amoris Lætitia”, avându-l ca relator pe parintele Renzo Bonetti si moderatori pe pr.Mihai Tegzes si pr. Mihai Vatamanelu.
De-a lungul a trei cateheze, Don Renzo a expus dinamismul si bogatia vietii de familie. Noi cei casatoriti suntem ,,Chemati sa crestem spiritual în cuplu”, pornind de la realitatea în care traim, observând semnele timpului si încercând sa depasim limitele propriei noastre conditii. Familia este o opera de arta vie care, prin modul sau de viata, îl arata pe Dumnezeu lumii. Familia, icoana Treimii, nu este singularitate ci este comunitate mereu deschisa spre slujirea altora. Familia nu este straina esentei divine ci izvoraste din aceasta.
,,Isus este adevarata împlinirea a familiei”. Casatoria naturala îsi gaseste împlinirea în cea sacramentala. Isus, Cuvântul întrupat, ne ofera adevarata imagine a familiei si a casatoriei în care sotii sunt chemati sa traiasca deplin dimensiunea sacrificala a lui Hristos, care se ofera pentru Mireasa Lui Biserica. De aceea casatoria este o vocatie la a trai iubirea, asa cum Hristos a trait-o. Aceasta constatare cheama familia la misiune. Casatoria este un dar care se multiplica atunci când este oferit celorlalti. De aceea trebuie sa vorbim despre rodnicia Casatoriei, care nu se manifesta doar la nivel biologic, ci mai presus de toate la nivel spiritual, cu scopul de a forma marea familie. Sacramentul primit nu este o putere sau un lucru ci este însasi prezenta reala si vie a lui Hristos cel Înviat. Sotii au darul Spiritului de a-L face pe Isus prezent. Nu poate sa existe viata în cuplu fara prezenta lui Hristos în mijloc, fara iubirea divina.
,,A iubi cum iubeste Isus”. Inima casatoriei este calea unitatii si primirea iubirii lui Hristos care ne ofera harul cu scopul de a perfectiona casatoria. Scopul Casatoriei este acela de a creste în iubire si nu acela de a conserva iubirea. Acest lucru se realizeaza prin punerea sotului sau a sotiei în centrul vietii, contemplând ce este sfânt în fiinta sa. Daca sotii nu se contempla reciproc apare criza, suportarea reciproca. Pentru ca iubirea umana vine de la Dumnezeu, prima icoana de contemplat pentru soti trebuie sa fie cel de lânga. Sotii sunt o icoana, integrata într-o alta icoana care este Hristos. Casatoria este un proces dinamic si de aceea sotii sunt chemati sa creasca gradual cerând darul harului Spiritului Sfânt: ,,Pot sa te iubesc asa cu Hristos te iubeste!”. De aceea, sotii care împartasesc iubirea divina au capacitatea de a iubi asa cum a iubit Isus. Iubirea traita de familii trebuie sa coboare si sa patrunda pâna în cele mai întunecate unghere ale lumii. Casatoria este un proces dinamic: ,,doua drumuri într-un unic drum”. Pentru ca iubirea sa creasca, sotii trebuie sa dialogheze, sa stea împreuna, sa-si exprime ideile, sa se roage împreuna, sa fie gingasi unul cu celalalt, demonstrându-si mereu iubirea.
,,Orizonturi de spiritualitate conjugala si familiala”. Izvorul spiritualitatii conjugale trebuie cautat înauntrul vietii de cuplu. Exista o spiritualitate a legaturii si una a trupurilor. Cuplul poate sa parcurga un adevarat drum de sfintire prin trairea extraordinara a obisnuitului. Viata normala traita în Isus este un tip de viata mistica, este culmea spiritualitatii. Casatoria este altarul unde viata de cuplu este unita cu Hristos. ,,Strada Hristos” schimba la fata cuplul.
Dupa expunerea fiecarei meditatii, au avut loc dialoguri în cuplu si între cupluri si mai apoi, fiecare a avut posibilitatea de a-si împartasi trairea. Un al moment important al acestor zile de reculegere, a fost Celebrarea penitentiala, în cadrul careia cei prezenti au avut posibilitatea sa se spovedeasca. În acest timp, Sfânta Taina a fost expusa spre adorare.
Aceste zile pline de har, au culminat cu Sfânta Liturghie duminicala, celebrata de Preasfintia Sa Virgil Bercea, în Parohia ,,Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Zalau.
Îi multumim lui Dumnezeu pentru timpul de har petrecut împreuna si Îl rugam sa reverse iubirea Sa asupra tuturor sotilor crestini pentru ca ei sa devina aceea icoana a lui Hristos viu si prezent în istorie.

Don Renzo Bonetti este presedintele Fundatiei ,,Famiglia Dono Grande” si se dedica în totalitate proiectului ,,Dono Grande”. Din 1995 pâna în 2002 a fost directorul Oficiului National pentru Pastoratia familiei din cadrul Conferintei Episcopale italiene. Din 2003 pâna în 2009 a fost consultant al Consiliului Pontifical pentru Familie. În aceasta perioada, printre alte activitati, a condus Masterul în „Stiinte ale Casatoriei si familiei“, în colaborare cu Institutul Pontifical „Ioan Paul al II-lea“, ,,Saptamânile estivale de formare” si ,,Saptamânile Nationale de Studii asupra Spiritualitatii Conjugale si Familiale”.
Din 2001 pâna în 2006 a coordonat Proiectul ,,Parohia si Familia” al Conferintei Episcopale italiene, un "laborator de cercetare", cu scopul de a identifica noi cai de participare a familiei în viata parohiei. Din acest proiect au aparut în diferite dieceze italiene, Comunitatile Familiale de evanghelizare (CFE) de unde s-au extins si în alte eparhii din România si Statele Unite ale Americii.
Din 2002 pâna în 2012 a fost preot paroh al orasului Bovolone din dieceza de Verona. Din 2010 este presedinte al Fundatiei „Famiglia Dono Grande“, al carui scop este acela de promova viata de familie ca un mare dar pe care Dumnezeu îl ofera lumii. În 2015 a fost numit membru al comitetului stiintific al Fundatiei vaticane ,,Centrul International Familia din Nazaret”.