„”În lumea de astazi, pentru noii veniti, a primi, a cunoaste si a recunoaste înseamna a cunoaste si a respecta legile, cultura si traditiile tarilor în care sunt primiti; iar pentru comunitatile locale, a primi, a cunoaste si a recunoaste înseamna a se deschide la bogatia diversitatii fara prejudecati, a întelege potentialul si sperantele noilor sositi”: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrata duminica, 14 ianuarie 2018, în bazilica San Pietro cu ocazia Zilei mondiale a migrantului si a refugiatului. La Sf. Liturghie erau reprezentate 49 de tari cu propriul drapel. Printre cei noua mii de credinciosi, se aflau si peste 800 de români romano-catolici si greco-catolici, însotiti de pastorii lor sufletesti.

Redam mai jos în traducerea noastra de lucru predica Sfântului Parinte:
«Anul acesta am vrut sa marchez Ziua mondiala a migrantului si a refugiatului cu o Sfânta Liturghie la care sunteti invitati în mod special voi, migrantii, refugiatii si solicitantii de azil. Unii dintre voi ati ajuns de scurta vreme în Italia, altii sunteti de mai mult timp rezidenti si lucrati, iar altii constituie asa numita ”a doua generatie”.
Pentru toti a rasunat în aceasta adunare Cuvântul lui Dumnezeu care astazi ne invita sa aprofundam chemarea speciala pe care Domnul o adreseaza fiecaruia dintre noi. Cum a facut cu Samuel (cf. 1 Sam 3,3b-10.19), El ne cheama pe nume – pe fiecare dintre noi – si ne cere sa onoram faptul ca am fost creati ca fiinte unice si irepetabile, cu totii diferiti între noi si cu un rol singular în istoria lumii. În Evanghelie (cf. In 1,35-42), cei doi discipoli ai lui Ioan îl întreaba pe Isus: ”Unde locuiesti?” (v. 38), lasând de înteles ca de raspunsul la aceasta întrebare depinde judecata lor cu privire la învatatorul din Nazaret. Raspunsul lui Isus este clar: ”Veniti si veti vedea!” (v. 39) si deschide la o întâlnire personala care presupune un timp adecvat pentru a-l primi, a-l cunoaste si a-l recunoaste pe celalalt.
În mesajul pentru aceasta Zi am scris: ”Orice strain care bate la usa noastra este o ocazie de întâlnire cu Isus Cristos, care se identifica cu strainul primit sau respins din orice epoca (cf. Mt 25, 35.43)”. Pentru strainul, migrantul, refugiatul, evacuatul si solicitantul de azil orice usa a noii tari este si o ocazie de întâlnire cu Isus. Invitatia sa ”Veniti si veti vedea!” este adresata astazi noua, tuturor, comunitatilor locale si noilor sositi. Este un îndemn de a trece peste temerile noastre pentru a putea merge în întâmpinarea celuilalt ca sa-l primim, sa-l cunoastem si sa-l recunoastem. Este un îndemn care ofera posibilitatea de a se face aproapele celuilalt pentru a vedea unde si cum traieste. În lumea de astazi, pentru noii veniti, a primi, a cunoaste si a recunoaste înseamna a cunoaste si a respecta legile, cultura si traditiile tarilor în care sunt primiti. Înseamna, mai departe, a întelege temerile si preocuparile lor cu privire la viitor. Si pentru comunitatile locale, a primi, a cunoaste si a recunoaste înseamna a se deschide la bogatia diversitatii fara prejudecati, a întelege potentialul si sperantele noilor sositi, alaturi de vulnerabilitatea si temerile lor.
Întâlnirea adevarata cu celalalt nu se opreste la primire, dar ne angajeaza pe toti în celelalte trei actiuni pe care le-am evidentiat în Mesajul pentru aceasta Zi: a ocroti, a promova si a integra. La întâlnirea adevarata cu aproapele vom fi în stare sa-l recunoastem pe Isus Cristos care cere sa fie primit, ocrotit, promovat si integrat? Dupa cum ne învata parabola evanghelica a judecatii universale: Domnul era flamând, însetat, gol, bolnav, strain si la închisoare, iar de unii a fost ajutat, în timp ce de altii nu (cf. Mt 25, 31-46). Aceasta întâlnire adevarata cu Cristos este izvor de mântuire, o mântuire care trebuie sa fie vestita si dusa la toti, cum ne arata apostolul Andrei. Dupa ce i-a dezvaluit fratelui Simon ”L-am gasit pe Mesia!” (In 1,41), Andrei îl conduce la Isus ca sa faca aceeasi experienta a întâlnirii.
Nu e usor sa intri în cultura altuia, sa te pui în pielea unor persoane atât de diferite de noi, sa le întelegem gândurile si experientele. Si în acest fel renuntam, deseori, la întâlnirea cu celalalt si ridicam bariere pentru a ne apara. Comunitatile locale, uneori, se tem ca noii sositi deranjeaza orânduirea constituita, ca ”fura” ceva din ceea ce s-a construit cu greu. Si noii sositi au temeri: se tem de dialog, de judecata, de discriminare, de faliment. Aceste temeri sunt legitime, întemeiate pe dubii ce pot fi întelese pe deplin din punct de vedere uman. A avea dubii si temeri nu este pacat. Pacat este a lasa ca aceste temeri sa determine raspunsurile noastre, sa conditioneze optiunile noastre, sa compromita respectul si generozitatea, sa alimenteze ura si respingerea. Pacat este a renunta la întâlnirea cu celalalt, cu cel diferit, cu aproapele, care în mod faptic este o ocazie privilegiata de întâlnire cu Domnul.
Din aceasta întâlnire cu Isus prezent în cel sarac, marginalizat, refugiat, în solicitantul de azil decurge rugaciunea noastra de astazi. Este o rugaciune reciproca: migrantii si refugiatii se roaga pentru comunitatile locale, iar comunitatile locale se roaga pentru noii sositi si pentru migrantii de lunga permanenta. Mijlocirii de mama a Preasfintei Fecioare Maria încredintam sperantele tuturor migrantilor si refugiatilor din lume si aspiratiile comunitatilor care îi primesc pentru ca, în conformitate cu marea porunca divina a caritatii si a iubirii fata de aproapele, sa învatam cu totii sa-l iubim pe celalalt, pe cel strain, ca pe noi însine.»
Sute de români, la slujba papei din Ziua mondiala a migrantului si a refugiatului
La Sf. Liturghie prezidata astazi de Sfântul Parinte în bazilica vaticana erau reprezentate 49 de tari cu propriul drapel. De asemenea, potrivit unei note a Salii de presa a Sf. Scaun, au luat parte si aproximativ 70 de reprezentanti diplomatici acreditati la Sf. Scaun si în Italia. În ceea ce priveste adunarea liturgica, au fost distribuite 9000 de bilete, dintre care 800 de bilete pentru români, 1.200 pentru ucraineni, peste 2000 pentru filipinezi si asa mai departe. Printre cei 460 de concelebranti, se aflau mai multi preoti si diaconi români. La Ofertoriu, procesiunea darurilor a fost animata de participarea a 12 latinoamericani din parohia Sf. Lucia (Roma) care celebreaza 25 de ani de la înfiintare.

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va