„„Si în acest an, traditionala Colecta pentru Tara Sfânta (Collecta Pro Terra Sancta), din Vinerea Mare, este pentru credinciosi o ocazie potrivita de comuniune cu fratii din Tara Sfânta si din Orientul Mijlociu de unde, din pacate, continua sa soseasca la noi strigatul a mii de persoane lipsite de strictul necesar, care sunt uneori private chiar si de propria demnitate de persoane, strigat care ne frânge inimile, îndemnându-ne sa îi îmbratisam cu caritate crestina, izvor sigur de speranta”, se spune în scrisoarea trimisa de Congregatia pentru Bisericile Rasaritene, în vederea organizarii colectei din Vinerea Sfânta, din 2018.

Semnata de Cardinalul Leonardo Sandri, prefectul dicasterului, scrisoarea aminteste – conform Radio Vatican – ca „itinerariul Postului Mare pe care îl traim ne îndeamna sa urcam spre Ierusalim, pe calea crucii, unde Fiul lui Dumnezeu îsi va trai misiunea de rascumparare”. „În acest pelerinaj suntem însotiti de Duhul Sfânt care ne dezvaluie întelesul Cuvântului lui Dumnezeu. Pe lânga Sacramente, îndeosebi Preasfântul Sacrament si Spovada, suntem întariti în Post de rugaciune si pomana. Acesta este timpul potrivit pentru a ne apropia de Cristos, prin recunoasterea propriei nimicnicii si a pacatelor noastre si prin trairea golirii si coborârii Fiului lui Dumnezeu care ‘desi bogat s-a facut sarac pentru ca, prin saracia sa, voi sa deveniti bogati’ (cf 2Corinteni 8,9)”, se mai spune în scrisoarea privitoare la Colecta din Vinerea Mare pentru sprijinirea credinciosilor din Tara Sfânta si din Orientul Mijlociu.

Documentul adresat credinciosilor din întreaga lume, indica semnificatia Postului Mare, ce este si un „timp prin excelenta de apropriere de ceilalti prin opere de caritate, constienti fiind ca parcursul din Postul Mare nu este un act solitar, ci un itinerar de solidaritate de-a lungul caruia fiecare este chemat sa se opreasca asemenea Bunului Pastor pentru a sta alaturi de fratii care reusesc cu greu sa se ridice si sa îsi reia drumul, din cauza a numeroase motive. […] În aceste zile de pregatire pentru Sfintele Pasti va îndemn, cu spirit de fraternitate, sa va angajati pentru a învinge ura prin iubire, tristetea prin bucurie, rugându-ne si actionând astfel încât pacea sa locuiasca în inima fiecarei persoane, îndeosebi a fratilor nostri din Tara Sfânta si din Orientul Mijlociu”, se spune în încheierea scrisorii în vederea colectei din Vinerea Sfânta.

Documentul nu ezita sa aminteasca sprijinul acordat de mica comunitate crestina din Orientul Mijlociu care continua sa îi sustina – prin preoti, calugari si voluntari – pe credinciosii din Irak si Siria, care au fost constrânsi sa se refugieze în Iordania sau Liban.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va