„La Oradea, la Biserica „Sf. Treime”, Asociatia Fostilor Detinuti Politic din România (AFDPR) – Filiala Bihor si Asociatia „Cei 40 de Mucenici” au organizat un parastas în memoria fostilor detinuti politic. Parastasul a fost oficiat de parintele Ciprian Balint, împreuna cu parintele diacon Cosmin Pop. La eveniment a luat parte un grup de 15 studenti de la Seminarul greco-catolic, însotiti de rectorul Seminarului, Anton Cioba si profesorul de drept canonic – Razvan Vasile. Printre invitati s-au numarat directorul Penitenciarului Oradea, Marius Paul Hliban, dar si studenti din anul III ai Departamentului de Stiinte Politice din cadrul Facultatii de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicari.

Alaturi de fostii detinti politic prezenti la manifestare, dar si de familiile acestora, dupa parastas, s-au depus coroane si flori la troita din Parcul Traian. În prezent, mai sunt în viata mai putin de o mie de fosti detinuti politici, potrivit presedintelui A.F.D.P.R., Octav Bjoza. Potrivit evidentelor Securitatii au fost arestate, în regimul comunist, 91.333 persoane, evident numarul victimelor e mult mai mare.

“Anul Centenarului vine sa sublinieze si mai mult eroismul acestor mucenici. În Bihor, printre cei 105 delegatii alesi si de drept de la Alba Iulia sunt câtiva care au sfârsit în închisorile comuniste. Avocatul Nicolae Zigre, delegat din partea Oradiei la Alba Iulia, nepotul lui Gojdu, va fi arestat în 1950 si va muri la Sighet. Tot aici, în 1951, canonicul Augustin Maghiar, participant la Marea Unire, cade victima regimului comunist. Apoi avem o serie de urmasi ai unor participanti la momentul 1918 care vor fi arestati: parintele Nicolae Bordasiu, care va face puscarie din 1955 pâna în 1964, este fiul parintelui din Sabolciu, Gheorghe Bordasiu, care a spus primul “Amin” la Unire. Ioan Iovan de la Recea, arestat tot în 1955, este fiul preotului din Husasaul de Cris, Gavril Iovan, plecat la Alba Iulia. Caius Mutiu, arestat la Timisoara, în 1956, este fiul prefectului Vladimir Mutiu, si el participant la Marea Unire. Ileana Popoviciu, casatorita Suciu, arestat la Beius în 1953, este stranepoata delegatului de Vârciorog, Teodor Popoviciu”, a mentionat dr. Cristina Liana Puscas, muzeograf la Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, vicepresedintele Asociatiei Cei 40 de Mucenici.