„Marti, 16 ianuarie a.c., a avut loc la biserica „Sfântul Anton” din Baia Mare Conferirea titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Baia Mare parintelui Simion Mesaros. Distinctia a fost oferita la decizia Consiliului Local si a Primarului Municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, „cu smerenie si recunostinta pentru dragostea daruita comunitatii baimarene si pentru efortul depus în sustinerea si promovarea curateniei spirituale”, dupa cum citim pe diploma îmnânata parintelui de însusi primarul orasului.

Evenimentul s-a deschis cu Sfânta Liturghie celebrata de catre trei Ierarhi ai Bisericii Greco-Catolice –PS Alexandru Mesian (Eparh de Lugoj si frate al parintelui Mesaros), PS Vasile Bizau (Eparh de Maramures) si PS Virgil Bercea (Eparh de Oradea)– împreuna cu un sobor de 20 de preoti.

„Transmit astazi, în aceasta seara, împreuna cu dumneavoastra, un mesaj simbolic din partea comunitatii noastre, din partea tuturor baimarenilor, din partea tuturor celor în numele carora parintele Simion Mesaros a vorbit, s-a rugat, a gândit, a lacrimat… A fost pentru noi toti, tineri sau mai putin tineri, un model despre ceea ce înseamna sa lupti din toata dragostea pentru Dumnezeu, pentru oameni, pentru dreptate si pentru a duce lucrurile pe un fagas al normalitatii, pe un drum drept”, a afirmat primarul Catalin Chereches în discursul rostit în momentul conferirii diplomei. „Am onoarea sa va ofer, din partea comunitatii baimarene, titlul de cetatean de onoare al orasului… Sunteti de foarte multa vreme cetateanul nostru de onoare, dar am simtit ca este momentul ca noi, comunitatea, sa va spunem si în acest mod formal multumesc, pentru fiecare pas pe care l-ati facut pentru noi, pentru fiecare îngenunchere pe care ati facut-o în fata lui Dumnezeu cu gândul la orasul nostru, pentru faptul ca ne-ati adus aminte de fiecare data cine suntem sau cine nu trebuie sa fim si pentru ca ne-ati insuflat întotdeauna lucrurile frumoase care trebuie sa ne calauzeasca în viata pe viitor”, a spus, de asemenea, primarul orasului.

„Pentru conferirea acestei distinctii aduc multumire, în primul rând, domnului primar Catalin Chereches si Consiliului Municipal Baia Mare. Aceasta distinctie, care ma onoreaza foarte mult, nu se limiteaza strict la persoana mea, ci ea se datoreaza, în egala masura, institutiei în care am crescut, m-am format si am activat – Biserica Greco-Catolica… ”, a afirmat parintele Simion Mesaros în discursul sau de multumire.

De asemenea, Preasfintitul Alexandru Mesian a multumit domnului primar pentru oferirea acestei distinctii fratelui sau si a transmis, de asemenea salutul si multumirile Arhiepiscopului Major al Bisericii Greco- Catolice, Cardinalul Lucian Muresan.

Hirotonit preot în anul 1973, de catre Preasfintitul Ioan Dragomir, parintele Simion a activat ca preot clandestin timp de 17 ani, pâna la caderea Regimului Comunist. În tot acest timp, lucrând ca inginer de uzina, a facut parte din miscarea de rezistenta a Bisericii Greco Catolice, urmarit fiind pas cu pas de securitate timp de 15 ani. Dosarul sau de la securitate cuprinde însemnari din perioada 1974-1989. A fost unul dintre promotorii manifestarii de la Casa de Cultura din data de 21 ianuarie 1990, când, dupa decenii de celebrari clandestine, preotii greco-catolici au iesit în public, pe treptele Casei de Cultura din Baia Mare, pentru a celebra Sfânta Liturghie. Timp de 15 ani, parintele a celebrat în aer liber, la Statuia Ostasului Român din Baia Mare. S-a mutat apoi în biserica „Sfântul Anton”, construita sub pastorirea dânsului. Timp de 10 ani, în perioada 1990-2000, a fost rector, dar si profesor al Institutului Teologic „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare. Si-a continuat activitatea ca paroh al parohiei Sfântul Anton din Baia Mare, pâna pe data de 13 iunie 2017, când, dupa o slujire de 44 de ani de preotie, la vârsta de 75 de ani, a dobândit statutul de preot pensionar.

Biroul eparhial de presa
Sursa: http://www.episcopiamm.ro