„„Nu catedralele marete au creat locurile de pelerinaj, ci locurile în care s-a suferit pentru credinta.” (Cardinal Alexandru TODEA)
Peste putin timp se va porni într-o noua editie, a XI-a, a Pelerinajului de la Simleu-Silvaniei spre Sighetul-Marmatiei (165 Km), ce va avea loc în perioada 22 august – 1 septembrie a.c.
Pelerinajul este organizat de catre Congregatia „Don Orione” din Oradea, sub patronajul Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco Catolice Oradea si cu binecuvântarea ierarhilor: PF. Lucian Muresan, PS. Virgil Bercea si PS. Ioan Sisestean.
Orice pelerinaj este un moment de Rugaciune si Jertfa, dar pelerinajul spre Sighetul-Marmatiei mai are ceva deosebit: cinstirea celor care s-au jertfit pentru credinta lor. De asemenea, este un moment de comuniune si încurajare a credinciosilor din parohiile întâlnite si nu în ultimul rând o provocare pentru tineri.
Cu fiecare an pelerinii au fost tot mai multi, anul acesta fiind deja înscrisi peste 160 de tineri din cadrul Eparhiei noastre si anume din Oradea, Beius, Tasnad, Simleu-Silvaniei, Zalau, dar si din alte localitati din tara precum: Cluj-Napoca, Iasi, Cugir, Sighetu-Marmatiei, Baia-Mare.
În linii mari, programul va fi urmatorul:
– 22 August, orele 14 pornirea din Simleu-Silvaniei;
– prima oprire va fi la Badacin, satul natal al lui Iuliu Maniu, unde în data de 25 iulie a.c., a fost sfintita noua biserica;
– Bocsa, satul lui Simion Barnutiu. Aici, pe data de 4 Iulie 2010, comunitatea greco-catolica a reintrat in posesia bisericii dupa 62 de ani. Luni, 23 august se va celebra Sfânta Liturghie;
– Guruslau, 23 august;
– Cehu-Silvaniei si Basesti, 24 august;
– Baia-Mare, 26 august;
– Sighetu-Maramtiei, 28 august.
Duminica 29 august, orele 11, de sarbatoarea Taierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul, va fi oficiata Sfânta Liturghie de catre preotii însotitori în Memorialul Durerii din Sighet, urmata de vizitarea Muzeului.
Toti cei care doresc sa participe la aceasta Sfânta Liturghie, sunt bineveniti.
Ziua de 30 august, va fi zi de reculegere spirituala, meditatie, spovada si Sfânta Liturghie.
În data de 31 august va fi celebrata încheierea anului bisericesc si bucuria de a intra intr-un an nou cu propuneri noi, de a fi mai buni, mai sfinti.
Pelerinii se vor desparti în data 1 septembrie, printre lacrimi si zâmbete si cu urarea ca la anul sa se regaseasca din nou printre pelerini. Din trairea lor vor împartasi apoi în parohii parte din iubirea lui Hristos si a acelora care au sfintit pamântul Sighetului.