„Luni, 15 ianuarie, Papa Francisc a început o calatorie apostolica de sapte zile în Chile si Peru: de la 15 la 18 ianuarie, sub genericul „Pacea mea o dau voua”, pontiful se afla în Chile, iar între 18-21 ianuarie, sub moto-ul „Uniti de speranta”, în Peru.

Papa Francisc este al doilea pontif care efectueaza o vizita în Chile si Peru. La obisnuita întâlnire cu jurnalistii aflati în avion, Papa Francisc le-a daruit fiecaruia o fotografie. Fotografia îl reprezinta pe un copil din Nagasaki care îsi poarta fratele mort în spate.
Pontiful a amintit faptul ca îî este frica de un razboi nuclear: „Da, îmi este într-adevar teama. Suntem la limita. Este suficient un incident pentru a declansa un razboi. Daca lucrurile continua astfel situatia risca sa se prabuseasca. De aceea este necesara distrugerea armelor si implicarea în favoarea dezarmarii nucleare".

Imaginea copilului din Nagasaki ce-si duce în spate fratiorul mort este un avertisment privind conflictele armate, pontiful denuntând totodata existenta unui al treilea razboi mondial dus pe bucati.