„Bucuria sa nu se termine, sa nu se termine niciodata, chiar si atunci când toti se vor întoarce acasa, chiar si atunci când momentele de dificultate vor apare insurmontabile: acesta este obiectivul pe care priorul de la Taizé, fratele Alois, l-a pus aseara miilor de tineri adunati în St. Jakobshalle din Basel pentru a patruzecea întâlnire europeana. "Este o mare bucurie a fi împreuna timp de cinci zile, asa de diferiti prin originile, culturile, confesiunile noastre. Bucuria noastra este mare dar cu siguranta – a spus în prima dintre meditatiile de seara – toti aspiram cu ardoare la o bucurie care sa dureze mai mult decât cinci zile, o bucurie care sa nu se termine niciodata", tema care "va fi obiectul cautarii noastre în timpul aceste întâlniri si tot anul care începe. «Bucura-te, veseleste-te si jubileaza din toata inima» (cf. Sof 3,14)".

Alois a multumit "celor care ne primesc nu numai în oras, ci în toate regiunea înconjuratoare, în Elvetia, în Franta, în Germania. Pentru prima data, una dintre întâlnirile noastre europene se tine la rascrucea a trei tari si la intersectia a doua limbi. Basel este un oras european. Venind aici, noi am vrea sa exprimam ca în construirea Europei nu este posibil sa ne întoarcem înapoi. Basel – a subliniat el – este un oras marcat de Reforma protestanta din secolul al XVI-lea si unde astazi se desfasoara numeroase initiative ecumenice. Reunindu-ne aici, este si acest drum spre unitatea crestinilor pe care am vrea sa-l valorizam".

În aceasta dimineata participantii au tratat prima dintre cele patru propuneri facute de priorul de la Taizé pentru anul 2018. Are ca titlu "A sapa izvoarele bucuriei". Pornind de la textul biblic citit aseara, "Domnul, Dumnezeul tau, este în mijlocul tau" (cf. Sof 3,17), fratele Alois explica faptul ca bucuria Evangheliei "deriva din certitudinea ca noi suntem iubiti de Dumnezeu, iubiti de iubirea fara limite pe care El o are fata de fiecare dintre noi. Daca, parasind Baselul, veti pastra numai certitudinea acestei iubiri infinite a lui Dumnezeu, izvor de bucurie, veti pastra esentialul". Si, în rugaciunea din aceasta seara, "voi încerca sa arat cum bucuria care provine din iubirea lui Dumnezeu nu este în niciun fel o fuga de problemele din timpul nostru. Dimpotriva, ne face si mai sensibili fata de dificultatile celorlalti".

În afara de mesajul papei Francisc, au venit alte mesaje. "Bucuria – scrie arhiepiscopul de York, John Sentamu – este mai mult decât o simpla fericire. Este cea mai profunda, cea mai bogata si cea mai intim purtatoare de viata. Bucuria este strigatul întregii creatii care proclama ca exista un raspuns la dificultatile si la necazurile din aceasta lume, si acest raspuns este Isus Cristos. În persoana lui Isus gasim harul de a ne uni cu altii întinzându-le o mâna plina de prietenie si nu de un sentiment de revansa", conclude primatul anglican. Secretarul general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Olav Fykse Tveit, aminteste importanta de a fi comemorat împreuna ("crestini de orice traditie") a cinci suta aniversare a începutului Reformei protestante: "Împreuna am cerut iertare pentru diviziunile din trecut si am afirmat ceea ce avem în comun în Isus Cristos. A fost un semn puternic al responsabilitatii noastre reciproce în Cristos". În acelasi mod, comunitatea din Taizé trebuie sa fie considerata "pioniera pe acest drum care merge de la conflict la comuniune, martori de unitate". Tveit scoate în evidenta ca la Basel se celebreaza a patruzecea adunare europeana a tinerilor si ca, pentru prima data, întâlnirea are loc simultan în trei natiuni: "O referinta la necesitatea de a merge dincolo de granite si de diviziuni, de a construi punti si nu ziduri. Avem nevoie de participarea, de angajarea si de ideile tinerilor, astazi ca si în urma cu saptezeci de ani", încheie el, amintind ca în 2018 Consiliul Ecumenic al Bisericilor va sarbatori saptezeci de ani de la întemeiere cu motoul "A merge împreuna, a sluji dreptatea si pacea". Si Martin Junge, secretar general al Federatiei Luterane Mondiale, în afara de a sublinia celebrarea istorica a celui de-al cincilea centenar al Reformei, exprima recunostinta pentru exemplul aratat de tinerii de la Taizé: sa se întâlneasca, sa vorbeasca privindu-se în ochi asuma o valoare deosebita "într-o epoca în care familia umana pare sa aiba dificultati sa se reuneasca, sa lucreze împreuna si sa dialogheze". Asadar este un mesaj puternic cel care vine din Basel, care "se opune tuturor diviziunilor dominante si discursului corosiv care ne înconjoara în aceasta privinta". Salutari participantilor au venit si de la secretarul general al Natiunilor Unite, António Gutierres, si de la presedintele Consiliului Europei, Donald Tusk.

Într-un editorial, episcopul de Moulins, Laurent Percerou, presedinte în Franta al Consiliului pentru pastoratia copiilor, a tinerilor si a vocatiilor, revine asupra alegerii de a organiza întâlnirea în trei tari: "Simbol care manifesta angajarea neclintita a fratelui Roger pentru reconcilierea si unitatea Europei, astazi si mai esentiala când popoarele care fac parte din ea se îndoiesc de ea si sunt tentati de tendinte nationaliste".

(Dupa L'Osservatore Romano, 30 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Patrascu

Sursa: http://ercis.ro