„În anul 2017, în lume au fost ucisi 23 de misionari: 13 preoti, 1 calugar, o calugarita si 8 laici. Potrivit unei repartizari continentale, pentru al optulea an consecutiv numarul cel mai ridicat se înregistreaza în America, unde au fost ucisi 11 operatori pastorali (8 preoti, un calugar si 5 laici), urmata de Africa, unde au fost ucisi 10 operatori pastorali (4 preoti, o calugarita, 5 laici). În Asia, au fost ucisi 2 operatori pastorali (1 preot si un laic). Între anii 2000 si 2016, potrivit Agentiei "Fides" în lume au fost ucisi 424 de operatori pastorali, 5 dintre ei fiind episcopi.

Deja de mai multi ani, lista Agentiei Fides nu-i include doar pe misionarii în sens strict, dar încearca sa-i înregistreze si pe toti operatorii pastorali care au fost ucisi în mod violent, nu neaparat "din ura fata de credinta". De aceea se prefera sa nu se foloseasca termenul "martiri", decât în sensul etimologic de "marturisitori", pentru a nu interfera cu evaluarea pe care Biserica ar putea-o face în privinta unora dintre ei.

Numerosi operatori pastorali au fost ucisi în urma unor actiuni de jaf sau furt înfaptuite cu ferocitate, în contexte de saracie economica si culturala, de degradare morala si a mediului, unde violenta si opresiunea devin reguli de comportament în contextul unei totale lipse de respect fata de viata si fata de drepturile omului.

Sursa:ro.radiovaticana.va