„În ultima zi din an, zi de duminica, Papa Francisc s-a întâlnit cu credinciosii pentru rugaciunea „Îngerul Domnului”. A subliniat ca în ritul latin astazi e celebrata Sfânta Familie. Redam alocutiunea Sfântului Parinte dupa traducerea facuta de pr. Mihai Patrascu pentru Ercis.ro.

Iubiti frati si surori, buna ziua!

În aceasta prima duminica dupa Craciun, celebram Sfânta Familie din Nazaret, iar Evanghelia ne invita sa reflectam asupra experientei traite de Maria, Iosif si Isus, în timp ce cresc împreuna ca familie în iubirea reciproca si în încrederea în Dumnezeu. Expresie a acestei cresteri este ritul îndeplinit de Maria si Iosif cu oferirea fiului Isus lui Dumnezeu. Evanghelia spune: „l-au dus pe prunc la Ierusalim ca sa-l ofere Domnului” (Lc 2,22), asa cum cerea legea mozaica. Parintii lui Isus merg la templu pentru a atesta ca Fiul îi apartine lui Dumnezeu si ca ei sunt pazitorii vietii Sale si nu proprietarii. Si aceasta ne face sa reflectam. Toti parintii sunt pazitorii vietii copiilor, nu proprietari, si trebuie sa îi ajute sa creasca, sa se maturizeze.

Acest gest subliniaza ca numai Dumnezeu este Stapânul istoriei individuale si familiale; totul vine de la El. Fiecare familie este chemata sa recunoasca acest primat, pazindu-i si educându-i pe copii sa se deschida lui Dumnezeu care este însusi izvorul vietii. Pe aici trece secretul tineretii interioare, marturisit în mod paradoxal în Evanghelie de o pereche de batrâni, Simeon si Ana. Batrânul Simeon, îndeosebi, inspirat de Duhul Sfânt spune în aceasta privinta despre Pruncul Isus: „Iata, acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora în Israel si ca semn de contradictie […] ca sa se dezvaluie gândurile din multe inimi” (v. 34-35). Aceste cuvinte profetice reveleaza ca Isus a venit pentru a face sa cada imaginile false pe care ni le facem despre Dumnezeu si chiar despre noi însine; pentru „a contrazice” sigurantele lumesti pe care pretindem sa ne sprijinim; pentru a ne face „sa înviem” la un drum uman si crestin adevarat, întemeiat pe valorile Evangheliei. Nu exista situatie familiala careia sa îi fie închis acest drum nou de renastere si de înviere. Si de fiecare data când familiile, chiar si cele ranite si marcate de fragilitati, esecuri si dificultati, se întorc la izvorul experientei crestine, se deschid drumuri noi si posibilitati negândite.

Relatarea evanghelica de astazi ne spune ca Maria si Iosif, „când au împlinit totul dupa Legea Domnului, s-au întors în Galileea, în cetatea lor, Nazaret. Iar copilul crestea”, spune Evanghelia, „si se întarea, plin de întelepciune, si harul lui Dumnezeu era asupra lui” (v. 39-40). O mare bucurie a familiei este cresterea copiilor, toti stim asta. Ei sunt destinati sa se dezvolte si sa se fortifice, sa dobândeasca întelepciune si sa primeasca harul lui Dumnezeu, exact cum i s-a întâmplat lui Isus. El este cu adevarat unul dintre noi: Fiul lui Dumnezeu se face copil, accepta sa creasca, sa se fortifice, este plin de întelepciune si harul lui Dumnezeu este asupra Lui. Maria si Iosif au bucuria de a vedea toate acestea în Fiul lor; si aceasta este misiunea la care este orientata familia: sa creeze conditiile favorabile pentru cresterea armonioasa si deplina a copiilor, pentru ca sa poata trai o viata buna, demna de Dumnezeu si constructiva pentru lume. Aceasta este urarea pe care o adresez tuturor familiilor astazi, însotind-o cu invocatia catre Maria, Regina familiei.

Dupa Angelus, Sfântul Parinte a spus urmatoarele:

Iubiti frati si surori!

Exprim apropierea mea de fratii copti ortodocsi din Egipt, loviti în urma cu doua zile de doua atentate la o biserica si la un magazin din periferia orasului Cairo. Domnul sa primeasca sufletele raposatilor, sa îi sustina pe cei raniti, pe rude si întreaga comunitate, si sa converteasca inimile celor violenti. Astazi adresez un salut special familiilor prezente aici precum si cele care participa de acasa. Sfânta Familie sa va binecuvânteze si sa va conduca pe drumul vostru.

Va salut pe voi toti, romani si pelerini; îndeosebi, grupurile parohiale, asociatiile si pe tineri. Sa nu uitam în aceasta zi sa îi multumim lui Dumnezeu pentru anul care a trecut si pentru toate bunurile primite. Si ne va face bine, fiecaruia dintre noi, sa luam un pic de timp pentru a ne gândi câte lucruri bune am primit de la Domnul în acest an si sa îi multumim. Si daca au fost încercari, dificultati, sa multumim si pentru ca ne-a ajutat sa depasim acele momente. Astazi este o zi de multumire.

Urez tuturor o duminica frumoasa si un senin sfârsit de an. Va multumesc iarasi pentru urarile voastre si pentru rugaciunile noastre: si, va rog, continuati sa va rugati pentru mine. Pofta buna si la revedere!

Sursa: Ercis.ro