„În iunie 2016 Papa Francisc constituie Ordinariatul pentru catolicii orientali din Spania, si-l numeste responsabil pe Arhiepiscopul de Madrid, Cardinal Carlos Osoro Sierra. Din acest Ordinariat face parte si Biserica Greco-Catolica din România. În Spania, Biserica noastra este constituita prin prezenta celor opt comunitati greco-catolice, juridic recunoscute si constituite (o parohie si opt capelanii) precum si prin existenta a sapte filli în diverse zone ale Peninsulei.
Dupa numirea Cardinalului Osoro ca si Orinarius pentru catolicii orientali, acesta va forma o echipa de colaboratori: P. Prof. Dr. Andres Martinez Estefan-Vicar si a P. Prof. Dr. Miguel Campo Ibañez S.J.-Consultor, totodata recunoscând si organizarea fiecarei Biserici sui-iuris precum si confirmând, colaboarea cu reprezentantii acestor Biserici. Dupa acest prim pas organizatoric, Cardinalul Carlos Osoro convoaca reuniunea generala cu toti preotii catolici orientali din Spania care s-a desfasurat în perioada 2-3 si 4 mai la Madrid. Cardinalul a însotit pe toata aceasta perioada pe preotii prezenti, ascultând si dialogând cu fiecare pentru a cunoaste realitatea complexa si dinamica în care traiesc acestia precum si comunitatile pe care le reprezinta.
O alta frumoasa surpriza a fost prezenta, chiar daca doar prin intermediul telefonului, a Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale care a accentuat demnitatea patrimonului Bisericilor Orientale si datoria sacra de a se pastra identitatea ei. “Fiti cu adevarat o feresatra a orientului care sa imbogateasca prin frumusetea si diversitatea ritului Biserica din Spania”.
Din partea Bisericii Române Unite cu Roma cei opt preoti prezenti au oferit si ei doua momente emotionante când i s-a oferit Cardinalului o icoana româneasca pentru a-i avea mereu aproape pe toti românii din aceasta diaspora. Iar apoi prin faptul ca au fost singurii, care au facut efortul de a traduce si cânta in spaniola, frumoasa slujba a Vecerniei, celebrata de reprezentantul Bisericii Unite pentru Spania, P. Vasile Buda. La aceeasta au contribuit toti parohii români, care prin frumoasele lor voci au reusit sa-l impresioneze pe Cardinal aproape pâna la lacrimi.

Stiri din presa spaniola referitoare la eveniment:
1.http://www.alfayomega.es/108012/sois-un-tesoro-que-hay-que-mantener-vivo
2.https://archimadrid.org/index.php/oficina-de-informacion/noticias-madrid/item/9018596-el-cardenal-osoro-mantiene-un-encuentro-con-los-sacerdotes-del-ordinariato-para-los-catolicos-orientales