Predica Excelentei Sale, Mons. Miguel Maury Buendía

Nuntiu Apostolic în România si în Republica Moldova,

Catedrala Eparhiei greco-catolice de Oradea Mare

Sâmbata, 9 septembrie 2017

1.Sunt foarte bucuros sa împartasesc cu voi aceasta celebrare de seara în Catedrala Eparhiei greco-catolice de Oradea Mare si multumesc episcopului vostru, Excelenta Sa Monsenior Virgil Bercea pentru ca mi-a oferit ocazia sa împartasesc cu voi astazi celebrarea euharistica care îmi ofera, de asemenea, oportunitatea de a va transmite salutul binecuvântat al Sfântului Parinte Papa Francisc, care mi-a cerut sa va asigur de afectiunea Sa si de unirea Sa cu voi în rugaciune. Multumesc, de asemenea, preotilor, persoanelor consacrate, membrilor corului, ministrantilor si tuturor credinciosilor prezenti, adunati aici în jurul altarului.

2.În lectura Epistolei, Sfântul Paul ne-a atras atentia asupra acelei întelepciuni ascunsa, caci pe cele „ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a pregatit Dumnezeu celor care îl iubesc pe el” (I Cor. 2,9). Deci, aceste lucruri sunt acelea pe care Cristos le-a revelat discipolilor Sai, pe care acum le-am vazut, auzit si care au intrat în inima noastra. Un mesaj exigent si mereu nou care deriva din botezul nostru, si prin care Cristos le ceruse apostolilor Sai: 1) Întâietatea absoluta a iubirii: nu putem iubi pe cineva sau ceva mai mult decât pe El si sa fim discipolii Lui adevarati; 2) Încredintarea libera a vietii noastre: de la Dumnezeu am primit-o si la El se va întoarce, dar ceea ce conteaza este de a i-o oferi în mod liber si constient; 3) Acceptarea si îngrijirea altora ca si cum l-am primi si L-am ajuta pe acelasi Isus în persoana: pentru ca putem sa-L „atingem” pe Cristos chiar în aproapele nostru (cf. Mt. 9,37ss).
3 Dragi frati si surori, prin Botez am fost încorporati în Trupul lui Cristos, care e Biserica, si am devenit fiii lui Dumnezeu, fratii lui Isus Cristos, „fii în Fiul”. Dar daca este adevarat ca suntem încorporati, nu este mai putin adevarat ca trebuie sa si transpunem în practica aceasta: observând cuvântul lui Dumnezeu. Doar daca primim si urmam cuvântul lui Dumnezeu vom fi fericiti: fericiti în aceasta lume si în Paradisul ceresc, întrucât ceea ce într-adevar conteaza pentru mântuire este ca operele noastre sa corespunda credintei pe care ne simtim onorati sa o marturisim.
Exista un singur botez, acela în numele Preasfintei Treimi: Tatal, Fiul si Sfântul Spirit, care încorporeaza unica Biserica a lui Cristos, o Biserica sfâsiata din cauza pacatului si mândriei oamenilor, dar unanima în a proclama „un singur botez, un singur Dumnezeu si Tata”. Chiar si astazi mai apar ici colo eretici „donatisti” care cer rebotezarea într-o Biserica sau alta a cuiva caruia i-a fost deja administrat adevaratul Botez ce ne încorporeaza în Cristos.
Dragi frati si surori, va invit sa faceti un examen de constiinta asupra modului în care noi traim botezul nostru, asupra modului în care primim Cuvântul lui Dumnezeu în viata noastra si în mod special asupra mesajului exigent al evangheliei dupa Matei, tocmai proclamat. Iar eu, împreuna cu Sfântul Pavel, va îndemn: ”Aduceti-va aminte de înaintasii vostri, …; privitii cu luare aminte cum si-au încheiat viata si urmati-le credinta” (cf. Evr. 13,7)!
Si pentru ca Cuvântul lui Dumnezeu sa produca în vietile noastre roadele pe care Dumnezeu le asteapta, sa continuam celebrarea noastra euharistica, încredintând Sfintei Fecioare Maria, în rugaciunea noastra, toate intentiile si propunerile bune, în timp ce îi cerem sa ne sustina în mijlocul greutatilor acestei lumi în drumul nostru spre patria cereasca! Asa sa fie!