„Sâmbata seara, pâna târziu în noapte, a fost sarbatoare mare în rândul comunitatii evreiesti din Oradea. Alaturi de oaspeti de seama din tara si din strainatate, de oficialitati bihorene dar si de simpli curiosi, evreii din Oradea au sarbatorit iesirea din Sabat cu reinaugurarea Sinagogii Mare Ortodoxe de pe strada Mihai Viteazul.
Sinagoga, monument istoric clasat, a fost construita la finalul secolului 19, iar în ultimii 8 ani a trecut printr-un amplu proiect de reabilitare, coordonat de arhitectul oradean Cristian Puscas. Fastuoasa cladire i-a impresionat pe toti cei care i-au trecut pragul, întrucât acum se prezinta nu doar înnoita, ci are un aer vesel si placut, gratie culorilor calde în care a fost zugravita.
Bucurie în Sinagoga
Ceremonia a început dupa ora 21, cu ritualul specific iesirii din Sabat, Havdalah. Invitatii speciali ai evenimentului, în frunte cu fostul ministru de finante israelian Yair Lapid, au aprins lumânarea specifica. S-a cântat si s-a dansat, apoi au fost invitati la microfon, pe rând, oaspetii evreilor. Yair Lapid, care are mari sanse sa devina urmatorul premier al Israelului, a povestit emotionat ca, profitând de vizita în Bihor, si-a cautat mormintele strabunicilor, care erau români.
Un discurs dedicat comunitatii iudaice oradene a avut însa presedintele Federatiei Comunitatii Evreiesti din România, Aurel Vainer. "Aici, în Oradea, asistam la un miracol. În primul rând, aceasta fata noua, atât de zâmbitoare, cum este aceasta sinagoga, realizata asa cum o vedeti cu fonduri de la Fundatia Caritatea si de la Guvernul acestei tari si de la alti binevoitori. Iata miracolul! Si miracolul e si ca aici întâlnim evrei si neevrei, si evrei din multe tari".
Ceremonie pentru prim-rabin
Liderul comunitatii evreiesti din Oradea, Felix Koppelmann, a tinut sa-i pomeneasca pe toti oficialii bihoreni prezenti sâmbata seara la eveniment, printre care subprefectul Iulius Delorean, viceprimarul Oradiei Florin Birta, deputatii Szabó Odon si Gavrila Ghilea, cei patru episcopi ai Oradiei – cel ortodox, Sofronie Drincec, cel romano-catolic, Bocskei László, cel greco-catolic, Virgil Bercea, si cel reformat, Csuri István -, ambasadorul României în Italia, oradeanul George Bologan, europarlamentarul Emilian Pavel si multi, multi altii.
Punctul culminant al sarbatorii a fost ceremonia de investire a noului prim-rabin al României, Rafael Schaffer, un aradean emigrat în Israel în anii ’70, unde a fost specialist în informatica, si reîntors în România în 2011, ca lider spiritual.

Zilele Culturii Iudaice
Pe de alta parte, în organizarea Asociatiei pentru Promovarea Turismului din Oradea si Regiune, alaturi de Comunitatea Evreilor din oras si Ambasada Israelului în Romania, duminica vor continua la Oradea manifestarile din cadrul Zilelor Culturii Iudaice.
Programul de la Sinagoga Sion (strada Independentei) prevede deschiderea unei expozitii, la ora 12, despre Cultura si Traditiile Culinare Evreiesti, o prezentare a istoriei evreilor oradeni (ora 17) si o degustare de produse culinare evreiesti (ora 18).
La ora 19, este programat un concert al Hakeshet Klezmer Band Oradea, iar de la ora 20 o proiectie de film.

Sursa: http://www.ebihoreanul.ro