De Andrea Tornielli

Paul al VI-lea va fi sfânt în curând. Reuniunea episcopilor si cardinalilor în Congregatia pentru Cauzele Sfintilor a aprobat în unanimitate recunoasterea unei minuni atribuite mijlocirii lui Giovanni Battista Montini. Acum lipseste numai aprobarea lui Francisc si anuntarea datei pentru canonizarea pontifului brescian mort la Castel Gandolfo în august în urma cu patruzeci de ani.
Minunea care va folosi pentru aureola lui Paul al VI-lea se refera la vindecarea unei fetite înca nenascute, în luna a cincea de sarcina. Un caz studiat de postulatura cauzei în 2014. Mama, originara din provincia Verona, purta înainte o sarcina dificila si era în pericol de avort datorita unei patologii care ar fi putut sa compromita viata fatului si a mamei. Cu putine zile dupa beatificarea papei Montini, care a avut loc duminica 19 octombrie 2014, femeia a mers la Brescia pentru a-l ruga pe noul fericit la Sanctuarul Harurilor. Fetita se va naste sanatoasa si este la fel de sanatoasa si acum.
Presupusa minune a fost studiata de Congregatia pentru Cauzele Sfintilor. Inexplicabilitatea vindecarii a fost stabilita anul trecut de consiliul medical al dicasterului si apoi analizata si aprobata de teologi. Ultimul pas era cel de astazi de la reuniunea cardinalilor, care a luat act de concluziile medicilor si expertilor si de evaluarile teologilor. Acum cardinalul prefect, Angelo Amato, va duce votul episcopilor si cardinalilor la papa Francisc. Decizia finala va fi desigur a lui. Bergoglio va anunta în consistoriu data canonizarii, care va fi celebrata la Roma probabil în octombrie, în timpul Sinodului tinerilor.
În decembrie 2017 saptamânalul diecezan din Brescia a hazardat datele posibile: "În acest moment certitudinea este aproape mai mult decât o speranta. Luna octombrie ar putea sa fie cea corecta. De la 3 la 28 octombrie, la Roma se va celebra a XV-a Adunare ordinara a Sinodului episcopilor despre tineri si vor veni în Vatican prelati din toata lumea. Ce ocazie mai buna poate sa fie pentru a canoniza, dupa sfântul Ioan al XXIII-lea, în fata unei portiuni asa de consistente a colegiului episcopal pe celalalt pontif al Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican? Sunt probabile primele trei duminici din octombrie, chiar daca pare sa fie cea mai acreditata astazi cea din 21".
Papa Montini, nascut în 1897 si mort în 1978, a fost pontiful care a dus la capat Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican reusind sa-l încheie practic cu unanimitatea consensurilor cu privire la documentele votate. A initiat epoca vizitelor apostolice în lume, a strabatut anii crizei post-conciliare. Beatificându-l, Francisc, care face adesea referinta la magisteriul montinian, a spus: "În aceasta zi a beatificarii Papei Paul al VI-lea îmi revin în minte cuvintele sale, cu care instituia Sinodul Episcopilor: «scrutând cu atentie semnele timpurilor, sa încercam sa adaptam caile si metodele… la necesitatile crescute din zilele noastre si la conditiile schimbate ale societatii»".
Bergoglio îi multumise lui Paul al VI-lea pentru "umila si profetica sa marturie de iubire fata de Cristos si fata de Biserica sa" si amintise ca "marele cârmaci al Conciliului, în ziua de dupa încheierea Adunarii conciliare, a scris: «Probabil ca Domnul m-a chemat si ma tine în aceasta slujire nu atât pentru ca eu as avea vreo aptitudine, sau pentru ca eu sa conduc si sa salvez Biserica de dificultatile sale actuale, ci pentru ca eu sa sufar ceva pentru Biserica si sa fie clar ca El, si nu altcineva, o conduce si o salveaza». În aceasta umilinta – a conchis Francisc – straluceste maretia fericitului Paul al VI-lea care, în timp ce se profila o societate secularizata si ostila, a stiut sa conduca cu întelepciune clarvazatoare – si uneori în singuratate – cârma barcii lui Petru fara a pierde niciodata bucuria si încrederea în Domnul".

(Dupa Vatican Insider, 6 februarie 2018)
Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro