Cei care vor trece de astăzi pe bulevardul Schitu Mărgineanu din Capitală, când vor ajunge la intersecția cu strada Sf. Constantin vor fi întâmpinați de zâmbetul Papei Francisc. În Piațeta de aici, care va purta numele Papei Francisc – după cum a anunțat Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România -, în după-amiaza zilei de marți, 16 iunie 2020 a fost dezvelit și binecuvântat monumentul dedicat Pontifului argentinian care ne-a vizitat țara cu un an în urmă: un bust din bronz, pe soclu de piatră. Monumentul este realizat de este realizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică București, în colaborare cu Primăria Municipiului București și Nunțiatura Apostolică în România, iar evenimentul dezvelirii are loc la 100 de ani de la înființarea Nunțiaturii Apostolice din România.

Bustul este opera sculptorului Darie Dup, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București și doctor în Arte Vizuale, care l-a sculptat pe Sfântul Părinte zâmbind. „Papa Francisc este un om cu mult umor și am dorit să obțin aceasta”, a declarat artistul, la finalul ceremoniei de dezvelire a monumentului. „Asemănarea se obține ușor, dar starea din interior este un lucru mult mai greu de redat; aceasta m-a preocupat și mă bucur că am reușit.” Domnul Dup a mai mărturisit că a lucrat trei luni la realizarea bustului și că sculptura inaugurată este a cincea variantă: „Cred că am ajuns de fapt la ceea ce căutam”.

La ceremonia de dezvelire și binecuvântare a monumentului dedicat Papei Francisc au participat ÎPS Aurel Percă – Arhiepiscop Mitropolit de București, ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop emerit de București, ÎPS Miguel Maury Buendía – Nunțiu Apostolic în România, PS Mihai Frățilă – Episcop al Episcopiei Greco-Catolice Sf. Vasile cel Mare de București, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, PS Varlaam Ploieșteanu – din partea Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, IPS Datev Hagopian – Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România, dr. Daniel Zikeli – Episcop vicar al Bisericii Evanghelice Luterane, Aurel Vainer – președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Sergiu Nistor – consilier prezidențial, Victor Opaschi – Secretar de Stat pentru Culte, Daniel Tudorache – Primarul Sectorului 1, Oana Zaharia – director al Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Primăria Municipiului București, alți reprezentanți ai autorităților civile și religioase, preoți, persoane consacrate, credincioși romano și greco-catolici, oameni de cultură și persoane de bunăvoință care au dorit să fie prezente la acest moment istoric.

După un salut adresat celor prezenți și dezvelirea monumentului de către reprezentanții Bisericii Catolice și ai autorităților civile, ÎPS Aurel Percă a binecuvântat monumentul. Au luat, apoi, cuvântul Sergiu Nistor, care a dat citire Mesajului președintelui României, Klaus Iohannis; Oana Zaharia, din partea Primăriei Municipiului București; Victor Opaschi; PS Varlaam Ploieșteanu, care a transmis mesajul Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; PS Mihai Frățilă, delegat, din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România, cu organizarea vizitei Papei Francisc în țara noastră; Mons. Miguel Maury Buendia și IPS Aurel Percă. Vorbitorii au evocat figura Papei Francisc și vizita sa istorică în România, din 31 mai-2 iunie 2020, au amintit îndemnurile pe care Suveranul Pontif le-a adresat în diferitele momente ale șederii sale în România, dar mai ales motoul acestei vizite apostolice: „Să mergem împreună”.

„Bustul pe care-l inaugurăm astăzi”, a spus președintele României în mesajul său, „nu este un monument, căci el nu rememorează trecutul. Mai degrabă ne aflăm într-un loc al întâlnirii cu noi înșine și cu celălalt, pentru a simți și învăța că, așa cum spunea Sfântul Părinte, «noi aparținem unii altora, iar fericirea personală se realizează făcându-i fericiți pe ceilalți»”. Preafericitul Patriarh Daniel a numit monumentul dedicat Papei Francisc „un semn de recunoștință pentru o vizită luminoasă”, iar PS Mihai Frățilă a remarcat că evenimentul dezvelirii bustului Papei desfășurat după o perioadă de izolare, „ne comunică și mai mult, începând de azi, sensul unei fraternități de care avem nevoie”: „De la București, la Blajul Micii Rome, prin Iași și Șumuleu, vizita pontificală a permis realității românești să primească o consacrare memorabilă a unei demnități sufletești care a căpătat încă o dată chemare și valențe universale”.

La rândul său, ÎPS Aurel Percă a subliniat că „amintirea vizitei Papei Francisc în țara noastră este una foarte proaspătă. Încă mai vorbim despre ea, încă mai persistăm în acel spirit de încântare amestecată cu uimire, care ne copleșea pe toți în zilele peregrinării lui prin România”. Pelerinajul Papei în România, a mai spus Arhiepiscopul Mitropolit de București, „dincolo de mișcarea geografică, a fost și o invitație la un pelerinaj interior, o inimă la inimă, la o întâlnire cu ceilalți. Călătoria Papei a fost ocazia unei invitații adresată tuturor românilor la fraternitate, la simplicitate, la prețuirea celuilalt, fără a se lăsa paralizați de diferențele comunitare sau confesionale”. Excelența Sa le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea și amplasarea monumentului, „pentru a nu uita această vizită istorică și pentru a transmise generațiilor viitoare memoria acestui eveniment”.

Sursa: Angelus.com.ro