„Vizita pe care cardinalul Pietro Parolin o va efectua la Moscova la sfârsitul lunii august, unde îl va întâlni pe presedintele Vladimir Putin, este, potrivit ambasadorului rus de pe lânga Sfântul Scaun, Alexander Avdeev, „un eveniment important pentru Kremlin, întrucât în lumea de astazi papa Francisc are o mare autoritate, iar de catre rusi este foarte stimat si iubit”. Ambasadorul subliniaza în interviul care urmeaza o mare afinitate între Rusia si Vatican, începând cu situatia din Ucraina si Siria, unde „este limpede ca pericolul terorismului poate fi eliminat doar cu o înfrângere deplina a ISIS”. Cât despre prezenta lui Donald Trump la Washington, ambasadorul afirma ca relatiile ruso-vaticane „au propria lor valoare si un mare impact pozitiv asupra situatiei din lume. Ele nu depind de tari terte”.

Excelenta, ce asteptari sunt legate de calatoria cardinalului Parolin în Rusia?
Suntem încrezatori ca vizita Secretarului de Stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, va contribui la o fericita desfasurare a relatiilor bilaterale între Sfântul Scaun si Rusia în viitor. Avem premisele cele mai importante pentru acest lucru: un înalt grad de încredere reciproca si afinitate asupra multor aspecte. Atmosfera perfecta a acestor relatii este întarita si de bunele relatii existente între Biserica Catolica Romana si Patriarhatul de Moscova. Acest lucru reprezinta o consecinta directa a întâlnirii istorice dintre Papa Francisc si Patriarhul Chiril, la Cuba.

„Nu poate sa nu fie abordat contextul activitatilor internationale, în care Rusia are o prezenta foarte activa, precum tema Orientului Mijlociu, a Siriei sau a Ucrainei, tara unde am fost prezent anul trecut”, a spus recent Parolin. Care este punctul de vedere al Moscovei asupra Siriei si Ucrainei si ce posibile convergente sunt cu Sfântul Scaun?
Cele mai înalte autoritati rusesti acorda o mare importanta vizitei cardinalului Pietro Parolin la Moscova. Pentru Kremlin este un eveniment important, întrucât, în lumea de azi, papa Francisc are o mare autoritate. Cu siguranta vor fi discutate temele Orientului Mijlociu, mai ales situatia Siriei, precum si alte conflicte din lume. Avem o mare afinitate de abordare cu Vaticanul: întâi de toate, credem ca toate conflictele trebuie rezolvate prin intermediul dialogului si al negocierilor. Este necesara staruinta eforturilor internationale pentru a gasi o solutie situatiei din Siria, pentru continuarea procesului din Astana si din Geneva, mentinând ridicat steagul luptei împotriva ISIS. Este limpede deja ca pericolul terorismului poate fi eliminat doar printr-o deplina înfrângere a ISIS. Cât priveste Ucraina, Vaticanul, ca si Rusia, face apel la partile implicate în conflict pentru o fidela îndeplinire a acordurilor de la Minsk. În plus, trebuie sa ne gândim mereu la persoanele care traiesc în zona de conflict si care au o nevoie acuta de ajutor uman si de compasiune.

Ce fel de colaborare poate exista între Rusia si Sfântul Scaun cu privire la crestini si la celelalte minoritati etnice si religioase persecutate din Orientul Mijlociu si, în general, cu privire la prezentul si viitorul Orientului Mijlociu?
Rusia si Sfântul Scaun sunt preocupate de situatia crestinilor si a minoritatilor etnice din Orientul Mijlociu. Am gândit si realizat câteva conferinte asupra acestei teme în paralel cu „Comitetului pentru Drepturile Umane”, la Geneva. În Rusia exista o foarte puternica perceptie a faptului ca Orientul Mijlociu este patria lui Cristos, patria civilizatiei crestine, si ca fara crestini aceasta regiune ar pierde propria valoare istorica. Acelasi lucru este valabil si pentru minoritatile etnice din Orientul Mijlociu. Acestea reprezinta patrimoniul antropologic si cultural al regiunii. Sunt sute si mii de persoane care sufera din cauza razboiului actual. Rusia si Vaticanul detin analize si abordari foarte asemanatoare asupra posibilelor solutionari ale crizei.

Parolin îl va întâlni atât pe presedintele Vladimir Putin, cât si pe patriarhul ortodox al Moscovei si al Rusiei, Chiril. Ce a însemnat pentru Kremlin întâlnirea istorica dintre Papa si Chiril la Cuba?
Rusii considera întâlnirea dintre Papa Francisc si Patriarhul Chiril un eveniment de civilizatie. Acest eveniment, din punctul nostru de vedere, trebuie sa fie însotit de o ulterioara dezvoltare a colaborarii si a dialogului atât între cele doua Biserici, cât si între credinciosi. Acest lucru contribuie si la întarirea relatiilor dintre Sfântul Scaun si Rusia.

Din scrisoarea Papei redactata catre Putin, în calitate de presedinte al G20, în timpul unui moment de rugaciune pentru pace în Siria, desfasurat în Piata Sfântul Petru, rezulta ca relatiile dintre Francisc si Kremlin par sa fie amprentate de o colaborare: ce anume reprezinta pentru presedintele rus episcopul Romei, venit din America Latina?
Pentru noi, rusii, Capul Bisericii Catolice – un latino-american cum spuneti dumneavoastra – este o personalitate eminenta a lumii, foarte stimata si foarte iubita de catre locuitorii tarii mele.

Cum ar putea evolua relatiile dintre Rusia si Sfântul Scaun, având în vedere ca la Washington este presedinte acum Donald Trump?
Relatiile dintre Rusia si Sfântul Scaun au propria lor logica istorica. Ele au propria valoare si un mare impact pozitiv asupra situatiei din lume. Si nu depind de tari terte.

Iacopo Scaramuzzi, Città del Vaticano