„Eminenta Voastra,

cu bucurie si cu mare emotie, Va adresez în numele clerului si al credinciosilor nostri urarea de bun venit.

Însa este prea putin sa Va adresez doar un cuvânt de bun venit. Fiindca aceasta Catedrala este si Casa Eminentei Voastre, acesti credinciosi sunt si ai Eminentei Voastre, tocmai fiindca reprezinta o parte a poporului lui Dumnezeu încredintat grijii Congregatiei pentru Bisericile Orientale, sub îndrumarea Eminentei Voastre. În felul acesta, am putea spune: bun venit acasa Eminenta, bun venit în Biserica noastra Greco-Catolica, care a asteptat acest moment cu atâta emotie si speranta, în bucuria de a celebra un secol de comuniune între Congregatia pentru Bisericile Orientale si Biserica noastra. Si sunt deosebit de bucuros, în acelasi timp, sa adresez cuvântul de bun venit Excelentei Sale Nuntiului Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia, precum si Sinodului Episcopilor Bisericii noastre, autoritatilor civile, preotilor nostri, persoanelor consacrate si bunilor nostri credinciosi.

Bucuria Bisericii este cu atât mai mare cu cât vizita Eminentei Voastre întareste legatura de dragoste si de comuniune între Biserica noastra si Sfântul Scaun. Acest Scaun Apostolic înseamna pentru noi grija Apostolului Petru pentru oile sale pe pamânt românesc, în aceasta perioada în care comunitatile noastre traiesc o profunda reînnoire, o renastere spirituala, fiind expresia unei dorinte puternice de a participa la lucrarea Bisericii.

În timpul calatoriei sale apostolice în România în anul 1999, Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea a spus: „La picioarele minunatului iconostas al Catedralei voastre de la Blaj, si-au gasit în cele din urma odihna ramasitele pamântesti ale veneratului episcop Inochentie Micu Klein, un alt personaj care a iubit si a aparat cu generozitate si curaj catolicitatea sa, strâns legat fiind de identitatea sa de român”. Astazi, alaturi de mormântul lui Inochentie Micu Klein, în aceasta Catedrala îsi asteapta învierea cardinalul de venerabila memorie Alexandru Todea, precum si episcopul Atanasie Anghel, unul dintre parintii fondatori ai Sfintei Uniri cu Roma de la 1700, doua figuri luminoase ale unei Biserici tinere, dar care a fost în masura sa ofere în cele trei secole de existenta semne concrete de speranta pentru întregul popor român.

Eminenta Voastra, amintirea jertfei mântuitoare pe care o celebram la fiecare Sfânta Liturghie reînnoieste pe altar si în viata noastra momentul istoric al instituirii Euharistiei, acest testament de iubire pe care Dumnezeiescul Rascumparator l-a încredintat Bisericii Sale, pentru a-l savârsi în amintirea Lui. Cu aceasta ocazie Va adresez si cele mai sincere felicitari pentru cei 50 de ani de Preotie pe care îi sarbatoriti. În acelasi fel, putem spune ca în aceasta Catedrala dedicata Dumnezeului Cel Unic si Întreit, taina inefabila a comuniunii în diversitatea Persoanelor, istoria si prezentul Bisericii noastre se împletesc si ne dau motive de speranta pentru viitor. Si este o speranta puternica, precum cea care este însemnata în „prescura“, sau în pâinea pe care o folosim la Sfânta Liturghie, în formula IC XC NI KA: „El învinge“, „El este biruitor“. Aceasta pâine, trupul lui Cristos care se da pentru viata lumii, izvor si culme a activitatii noastre ecleziale, este puterea si hrana care ne-a întarit pe parcursul anilor de persecutie, speranta credinciosilor nostri.

Cu adevarat, El este biruinta noastra, El este speranta noastra. În vremuri întunecate nu de mult apuse, au încercat sa ne ia speranta si am iesit reînnoiti. Au încercat sa ne ucida suflul vital, dar suferinta ne-a facut mai puternici. Am împartasit, ca si crestinii din vechime, pâinea durerii si am trait revarsarea harului lui Dumnezeu în vremurile de încercare, dar am crescut în credinta prin marturia si pretul sângelui martirilor nostri, ei care acum contempla marirea Domnului în împaratia Lui.

Suntem aici pentru a sarbatori comuniunea în Cel care ne uneste: Isus Cristos, Mesia, lumina lumii, dar si pentru a da marturie despre credinta celor care ne-au precedat, si care „vin din strâmtorarea cea mare si si-au spalat vesmintele lor si le-au facut albe în sângele Mielului.” (Apocalipsa 7:14).

Bine ati venit, Eminenta Voastra! Bine este cuvântat cel ce vine în numele Domnului!

Sursa: http://www.bru.ro