„În perioada 5 iunie – 10 iunie 2017, în localitatea Sânmartin, la Vila Sântana, am participat, împreuna cu alte circa 120 de persoane, la reculegerea spirituala condusa de Pr Anthony Saji, preot vincentian misionar în Africa.

„Eu voi merge înaintea ta, voi nivela ridicaturile, voi zdrobi usile de bronz si voi sfarâma zavoarele de fier. Îti voi da vistierii tainuite si comori ascunse pentru ca sa se stie ca eu sunt Domnul care te-am chemat pe nume, Dumnezeul lui Israel.” (Is 45,2-3), a fost motto-ul si rugaciunea principala a acestei reculegeri.

Reculegerea a fost foarte bine structurata, programul cuprinzând:
– Adoratie individuala a Preasfântului Sacrament, în fiecare dimineata;
– 4 meditatii zilnice ale Pr Anthony, doua în cursul diminetii si doua în cursul dupa amiezii;
– doua Adoratii Euharistice conduse de Pr Anthony, una de pregatire pentru momentul spovezii si una de vindecare;
– sacramentul spovezii;
– Sfânta Liturghie zilnica.

Un moment emotionant l-a constituit prezenta în mijlocul nostru a Preasfintiei Sale Virgil, care ne-a adresat câteva frumoase cuvinte, atât participantilor, cât si Pr Anthony si organizatorilor.
Punctul final l-a constituit Sfânta Liturghie de sâmbata, 10 iunie, de la Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea. Programul reculegerii a fost animat de un grup de tineri, dintre care mentionam pe Iustina, la chitara, si Vlad, la fluier, coordonat de domnul Cristian Vacaru din Piatra Neamt, care ne-au încântat cu cântecele lor. A fost cu adevarat o calatorie catre noi însine, încercând sa constientizam ca tot ce este mai bun în noi este Isus Cristos.
Câteva idei si propuneri de viata sugerate si meditate de Pr Anthony la aceasta reculegere, pe care le-am retinut:
– Cristos este meditatie + iubire + suferinta. Prin exemple sugestive din Biblie, precum si din viata reala, am cautat raspunsuri la întrebarile: unde esti?; unde este fratele tau?; unde este crucea ta?;
– prin exemplificarea vietii Mariei Magdalena am învatat cum sa-l iubim pe Cristos si cum sa ascultam de Biserica;
– am constientizat cele doua tipuri de credinta: credinta „îmbatrânita” si credinta de copil;
– am identificat atitudini si lucruri care ne pot îndeparta si lipsi de Spiritul lui Dumnezeu;
– am „vazut” mai bine beneficiile iertarii: rugaciunile vor fi ascultate; pacatele vor fi iertate; sacrificiile tale vor fi acceptate;
– am înteles mai bine puterea mare a rugaciunii.
Multumim organizatorului acestei reculegeri, Parintele Emil Ghiurca din Stei, precum si lui Dan Mircea, care a asigurat traducerea. Multumim Pr Anthony Saji, care dupa o pauza de 4 ani, datorata unor probleme medicale, a revenit în România, pentru a ne împartasi din cunostintele si experientele sale, într-un mod atât de simplu si clar.
Multumim Bunului Dumnezeu pentru acest „moment” de har si comuniune, „nascut” din multe rugaciuni, primit în „dar” de toti cei care am raspuns chemarii Sale.