„Asociatia Cercetasii Români Uniti a organizat tabara de vara de anul acesta pe Valea Boiului, în satul Lorau, com. Bratca, Bihor. Tabara a fost împartita pe doua categorii de vârsta. În perioada 7-10 iulie s-au desfasurat activitatile pentru lupisori si pui de lup, iar în 11-18 iulie a avut loc tabara de cercetasi – baieti si fete. Acestia au fost organizati în patrule de 5-8 cercetasi, baietii desfasurându-si activitatile întotdeauna separat de fete.
Aproximativ 60 de persoane din Oradea, Bucuresti, Focsani si Fagaras au fost prezente în aceasta tabara – atât copiii si adolescentii participanti, cât si responsabilii cu organizarea. Tema taberei a fost ”responsabilitatea”, iar printre problemele discutate s-au gasit participarea, respectul, relatia cu Dumnezeu si solidaritatea.
Programul unei zile începea la ora 6.30 cu primirea alimentelor si pregatirea micului dejun de catre o patrula, în timp ce cealalta avea înviorare si toaleta. La 7.30 se lua micul dejun în comun, urmând ca de la 8.30 sa se oficieze careul cu ceremonialul de dimineata. De la ora 9.00 începeau atelierele sau alte activitati practice, dar si jocuri sau colocvii personale. Între orele 12.00 si 14.30 fiecare patrula pregatea si servea prânzul. Dupa siesta se desfasurau alte activitati în comun, în general ateliere practice, urmate de ateliere de poteca alba sau dezbateri pe tema zilei. Între orele 18.30 si 20.00 avea loc pregatirea si servirea cinei, urmând pregatirea pentru veghe. Adunati toti împreuna, în jurul focului, cercetasii îsi încheiau ziua în cel mai frumos mod posibil, prin veghea de seara, retragându-se apoi la corturile lor în silentium.
Duminica, cercetasii împreuna cu cercetasele au participat la Sfânta Liturghie celebrata în aer liber de parintele Cornel Chete. De asemenea, un moment deosebit de emotionant a constat depunerea promisiunii de catre noua cercetasi, doua cercetase si un drumet în cadrul ceremonialului de promisiune din ultima zi de tabara, la care a fost prezent parintele Romeo Polac, care ne-a ajutat la buna desfasurare a taberei.
Tabara de vara este cea mai complexa si mai mobilizanta activitate a cercetasilor. Faptul ca timp de o saptamâna, toti au renuntat la telefonul mobil, tableta, televizor sau calculator, pentru a redescoperi frumusetea traiului simplu în natura, poate deveni una dintre cele mai interesante experiente de vacanta sau poate chiar de viata pentru copiii si adolescentii din România. Diversele activitati la care cercetasii au trebuit sa se descurce pe cont propriu sau în echipa, cum ar fi instalarea corturilor, adunarea lemnelor si aprinderea focului, realizarea de constructii doar cu ajutorul lemnelor si a sforii, prepararea si servirea meselor în fiecare zi, drumetiile si explorarea naturii, concursurile de bucatarie si de orientare, veghea de seara, marele joc, precum si diferitele ateliere cu dezbateri au avut rolul de a-i face pe cercetasi sa înteleaga ce înseamna spiritul cercetasesc si precum si deviza noastra "Cercetasi, Întotdeauna Gata!"