„Dupa doi ani, revine în Sala Festiva a Bibliotecii ASTRA cu acelasi motiv: vernisarea unei expozitii si lansarea unui nou volum despre pictorul Octavian Smigelschi. De aceasta data, motivul este cu atât mai special cu cât anul 2015 încununeaza 110 ani de la pictarea Catedralei Mitropolitane de catre Smigelschi. Alexandru Chituta, presedintele Asociatiei Culturale "Pictor Octavian Smigelschi", este autorul volumului aniversar "Smigelschi si Catedrala în documente inedite din arhiva Mitropoliei Ardealului", lansat, miercuri seara, la ASTRA. Tot atunci a avut loc vernisajul expozitiei "Smigelschi si Catedrala – 110 ani de la pictare", evenimentul fiind deschis cu un concert al corului Catedralei Mitropolitane.
Sala Festiva a Bibliotecii Judetene ASTRA a fost, miercuri seara, punctul de întâlnire al iubitorilor de frumos, de arta, al celor care au vrut sa îsi aminteasca de realizarile pictorului Octavian Smigelschi. În întreaga sala au fost expuse mai multe picturi de mari dimensiuni care poarta semnatura lui Smigelschi, un autoportet al pictorului, dar si alte documente luate din arhiva Mitropoliei. S-a vorbit, timp de doua ore, despre pictorul Octavian Smigelschi. S-au spus multe, unele stiute, altele total necunoscute pentru cei din sala, care au ascultat, au râs, au aplaudat si au încuviintat în nenumaratele rânduri în care s-a spus ca lui Octavian Smigelschi nu i s-au acordat meritele cuvenite în spatiul cultural românesc. Organizatorul evenimentului si autorul volumului lansat, Alexandru Chituta, a avut alaturi mai multi invitati speciali, printre care dr. Iulia Mesea, Silviu Bors, directorul Bibliotecii Judetene ASTRA, dr. Onuc Nemes, prof. univ. Ioan Ica si P.S. Virgil Bercea, episcop de Oradea.
Octavian Smigelschi nu este suficient de bine marcat, dar nici un artist uitat
Evenimentul a început cu cuvinte de lauda la adresa lui Octavian Smigelschi, dar, în acelasi timp, cu un regret. Acela ca locul pictorului în istoria artei românesti nu este suficient de bine marcat. "Vorbim despre Octavian Smigelschi ca despre un artist insuficient valorificat si insuficient prezent în istoria artei românesti", a spus dr. Iulia Mesea. Cu toate acestea, nu putem spune ca Octavian Smigelschi este un artist uitat.
"Aceasta minunata autonomie a pictorului Smigelschi n-a fost niciodata egalata, astfel încât si astazi cei care pasesc în lacasurile de cult decorate de Octavian Smigelschi sunt profund impresionati de calitatea si de carisma artei sale", a mai spus Iulia Mesea. A urmat, la cuvânt, Silviu Bors, directorul Bibliotecii ASTRA, care a început prin a spune ca Alexandu Chituta "nu se astâmpara". Acesta a mai amintit despre întâlnirile cu Alexandru în Sala Festiva, din 2012 si 2014.
"Suntem printre îngeri si sfinti"
P. S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, si-a exprimat bucuria de a se afla la Sibiu, alaturi de celelalte persoane prezente, punctând faptul ca Alexandru Chituta a reusit sa adune în acelasi loc ortodocsi, catolici, oameni de cultura, dar mai ales oameni care iubesc frumosul. "Suntem printre îngeri si sfinti. Suntem, cred, alaturi de Octavian Smigelschi, acum în sala. Sunt momente foarte încarcate de spiritualitate si istorie", a spus P. S. Virgil Bercea. Printre invitatii de seama s-a aflat si prof. Univ. Ioan Ica, îndrumatorul de doctorat al lui Alexandru. "M-a surprins aceasta capaci¬tate de a iscodi, de a cauta izvoare ale spiritualitatii oarecum neconventionale", a spus parintele Ioan Ica despre discipolul sau, pe care l-a numit "fratele nostru, Alexandru". Tot discursul acestuia s-a construit în jurul frumosului, cel care "uneste si binecuvânteaza". Parintele Ica este de parere ca frumosul este pierdut pe undeva, iar locul în societate i-a fost luat de urât si de kitsch, astfel ca "s-ar putea face kilometri întregi de expozitii de urât". În opinia sa, umanitatea sufera astazi de o criza a adevarului, a binelui, dar mai cu seama de o criza a frumosului. si totusi, Alexandru ne ofera tuturor sansa de a recupera iubirea fata de frumos, crede prof. univ. Ioan Ica. El ni-l prezinta în continuare pe Octavian Smigelschi, iar atunci "când ne gândim la Smigelschi, vedem frumosul", conchide parintele Ica.
Conceptul lucrului bine facut se face… pas cu pas
Prin documentele pe care le-a expus, Alexandru Chituta aduce foarte multe elemente inedite, care nu au fost cunoscute pâna acum, este concluzia la care a ajuns dr. Onuc Nemes. "Alexandru Chituta a înregistrat tot timpul o crestere. Cres¬terea aceasta este foarte frumoasa, o crestere în specializare, care este fructificata din carte", a spus Onuc Nemes. Acesta a vorbit si despre conceptul lansat de Klaus Iohannis în campania sa electorala si despre cartea autobiografica a acestuia, spunând ca se vad în alegerea cuvintelor o cultura si educatie germana. "Se vehiculeaza acum un concept foarte frumos de care avem nevoie si sper sa ne împlineasca la nivel national: conceptul de a realiza un lucru bine facut, dar pe care sa-l faci pas cu pas." De aceea, acesta i-a îndemnat pe cei din sala, dar si pe el însusi, ca "orice lucru bun pe care-l începem sa-l ducem pâna la capat, si de orice lucru rau sa ne debarasam".
Nu în ultimul rând, cel care a vorbit despre Octavian Smigelschi a fost însusi autorul cartii, Alexandru Chituta. Acesta a tinut sa aduca mai multe lamuriri despre ceea ce înseamna pictorul Smigelschi în cultura româneasca si nu numai. "Octavian Smigelschi a fost cel dintâi pictor care, pe lânga faptul ca a vrut sa creeze o pictura nationala si europeana, a mers la sursa crestina pri¬mara si astfel putem spune ca a creat o pictura ecumenica. El pleaca de la aceste surse ale crestinismului primar, le înglobeaza si aduce specificul acesta românesc", a spus Alexandru Chituta. De altfel, a tinut sa precizeze ca Octavian Smigelschi, prin arta sa, a creat o simbioza între pictura renascentista italiana si cea bizantina, dând nastere, la Sibiu, stilului neobizantin.
La final, acesta a oferit diplome P. S. Virgil Bercea, parintelui Ioan Ica, presedintelui Asociatiunii ASTRA, Dumitru Acu, Deliei Voina, de la Muzeul ASTRA, dr. Iulia Mesea si lui Marius Martin. "Vreau sa va bucurati sufletul. Expozitia ramâne <<acasa>> pâna în 20 februarie", a conchis Alexandru Chituta.
Despre pictura lui Smigelschi a fost invitat sa vorbeasca si parintele prof. dr. Dumitru Abrudan, care a adus cu el prima monografie a Catedralei Mitropolitane.
Sursa: http://www.tribuna.ro